In onze keukens maken we meerdere keren per dag gebruik van warm en kokend water. Welke slimme oplossingen zijn er om energie en water te besparen?
Gangbare situatie
Warm water is vaak afkomstig uit een CV-ketel die doorgaans op zolder staat opgesteld. Voor kokend water maken we meestal gebruik van een waterkoker of een fluitketel.
Warm water uit je CV-ketel
Wanneer het warme water in de keuken van je CV-ketel moet komen, moet dat water vaak eerst 5 tot wel 15 meter door je huis afleggen, voordat het uit je keukenkraan komt. Het warme water verliest hierdoor onderweg niet alleen een deel van zijn warmte, nadat je je kraan hebt opengedraaid, duurt het ook even voordat je over warm water kunt beschikken. Hierdoor draait je CV-ketel onnodig lang en verbruik je relatief veel water en energie.
Warmtepomp
In de huidige transitie naar gasloos zal in steeds meer woningen een warmtepompsysteem worden geinstalleerd. Dit systeem werkt in combinatie met een voorraadvat. De oneindige stroom warm tapwater die we met de cv-ketel gewend zijn geworden is met de komst van de warmtepomp met het voorraadvat verleden tijd. De beschikbaarheid van warm tapwater is afhankelijk van de grootte van het voorraadvat. Een te groot voorraadvat kost veel energie. Bij veelvuldig douchegebruik kan een te klein voorraadvat leegraken en is er ook geen warmwater in de keuken meer beschikbaar. Het opwarmen van het voorraadvat kan enkele uren duren.
Warm water uit een keukenboiler
Het is daarom in het algemeen efficiënter om warmwater uit een keukenboiler te betrekken dan uit een CV-ketel of het voorraadvat van de warmtepomp. Bij een keukenboiler in combinatie met een een CV-ketel beschik je altijd direct over warm water en blijft er geen verwarmd water achter in de leidingen. In combinatie met een warmtepomp wordt het warmtapwater losgekoppeld van het voorraadvat en is dus meer water beschikbaar voor douche en bad. Aan de andere kant gebruikt een keukenboiler natuurlijk ook energie om het water op temperatuur te brengen en te houden.
Er zijn verschillende keukenboilers op de markt. Als we de meest gangbare keukenboilers vergelijken blijkt de Quooker COMBI met energielabel A de meest duurzame investering voor in de keuken. Het energieverbruik is slecht 10 watt (5 cent per dag). Dat is zelfs minder dan een wifi-router.
bekijk voor meer informatie onderstaande video
Quooker, de meest energiezuinge warm -en kokendwatervoorziening in de keuken
De Quooker: in één op de drie nieuwe keukens wordt hij inmiddels geplaatst. Kraan op het aanrecht, reservoir in het kastje eronder. Voor thee, koffie, aardappelen, rijst, pasta, groenten en noem maar op. Kant en klaar water met een gemakkelijke draai aan de knop. Veilig, zuinig, multi-inzetbaar en verkrijgbaar in zeven kraanmodellen en meerdere finishes
Bespaar met het Quooker COMBI-reservoir
Wie denkt dat Quooker een energieverslinder is die heeft het mis. Dankzij een perfecte isolatie kost het slechts 5 cent per etmaal om voortdurend kokend water ter beschikking te hebben. Dit is minder dan het verbruik van een wifi-router. Daarnaast heeft het gepatenteerde Quooker COMBI-reservoir ook een keukenboilerfunctie waardoor je naast kokende water ook direct over warm water kan beschikken. Koud water wordt gemengd met kokend water uit het COMBI-reservoir waardoor 27 liter warm water op 40 graden direct beschikbaar is.
De voordelen op een rijtje:
- Warm water direct beschikbaar
- Er hoeft alleen een koudwaterleiding te worden aangelegd
- Door het ontbreken van de warmwaterleiding is er geen verspilling door leidingverlies. De besparing kan afhankelijk van de gezinssituatie oplopen tot 6000 liter water per jaar
- Ideaal indien er gebruik gemaakt wordt van een warmwatervoorraadvat, zoals bijvoorbeeld in combinatie met een warmtepomp. De warmwatervoorziening in de keuken wordt zo losgekoppeld van het voorraadvat. Zo blijft er meer warm tapwater over voor douche en bad.
- Het Quooker COMBI-reservoir is gewaardeerd met energielabel-A en is daarmee de meest energiezuinige warm- en kokendwatervoorziening in de keuken.
Bekijk hier de Quooker duurzaamheidsvideo
Kijk op www.quooker.nl voor meer informatie