Thumbnail
Gepubliceerd: 20-09-2006 Laatste update: 15-11-2018

Wonen in een rijksmonument

Velen dromen ervan: wonen in een rijksmonument. De uitstraling en vooral de uitgebreide historie van een eeuwenoud pand trekt kopers. Verrassend genoeg doen steeds meer rijksmonumenten dienst als woonruimte. Niet alleen grachtenpanden maar zelfs kastelen en kerken worden omgetoverd tot een woning. Het kopen van een oud pand levert echter ook struikelblokken op. Scheve muren, tochtproblemen, vochtproblemen zijn maar enkele mankementen uit een ellenlange lijst van problemen met slecht onderhouden monumenten. Restauratie kost veel tijd en geld. Wat beweegt kopers toch een rijksmonument te kopen? Liz Ribbens en Rita Meuwese hebben de sprong gewaagd. Ze zijn verliefd geworden op een prachtig pand uit de 18e eeuw in Zierikzee.

Liefde op het eerste gezicht

“Rita en ik waren helemaal niet van plan te verhuizen, maar tijdens de monumentendag gingen we ineens overstag. Op internet kwamen we ons huis tegen. We besloten meteen een kijkje te nemen en binnen twee weken was het van ons. Het was liefde op het eerste gezicht,” aldus Liz.

Jaren '70

Hoewel het pand aan de buitenkant nog in de prachtige oorspronkelijke staat was, was het interieur een ramp. “We werden verrast door een typisch jaren ’70 verbouwingsresultaat. Veel schoon metselwerk, grof granol waar je zowat je jas aan kon ophangen en de onvermijdelijke open trap.”
Wekenlang hebben Liz en Rita gesloopt, verbouwd en gerepareerd, geholpen door een aantal vaklieden. Liz: “Toen we de gipsplaten in de opkamer verwijderden, kwamen we na een regen van halfvergane glaswol, gips en stof schitterende oude balken tevoorschijn. Ongelooflijk dat iemand die wilde verstoppen.”
De oorspronkelijke schoorsteenmantel in de woonkamer was ook verstopt. Het onthullen ervan kostte meer tijd dan verwacht. “Drie dagen hebben we erover gedaan, omdat biels en plavuis waren opgetrokken in gewapend beton. Maar het is gelukt en we hebben nu een prachtige marmeren schouw.”

Droomhuis

Liz heeft een extra band met het oude monument. Vijftien jaar geleden heeft ze haar huis al gezien, in een droom. “Toen ik ook nog eens ontdekte dat dit droomhuis gedurende de negentiende eeuw van mijn voorouders was geweest, kreeg ik helemaal kippevel!”

Bron: De Telegraaf woonkrant, 3 mei 2006