Tiny Houses, Schoorl
Gepubliceerd: 16-04-2019

Monique van Orden is voorzitter van Tiny House Nederland én inwoner van de gemeente Bergen. Ze heeft daarnaast - samen met anderen - de wooncoöperatie Tiny House Schoorl opgericht. 

Tiny Houses in portefeuille

"Het was even spannend wat maandenlang onderhandelen tussen de politieke partijen zou opleveren voor de Tiny Houses. Bijna alle politieke partijen hadden de huisjes in hun verkiezingsprogramma staan, maar het is altijd de vraag of het toch niet ergens van de tekentafel verdwijnt. Maar gelukkig, de Tiny Houses staan er weer in. Erik Bekkering is de nieuwe wethouder die de huisjes in zijn portefeuille heeft. Daarnaast heeft hij Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en wooncoöperatie in zijn portefeuille. En dat komt goed uit want dat past alle drie heel goed bij elkaar."

Starters en doorstromers

"Op meerdere plekken in onze gemeente zouden inwoners graag in een Tiny House willen wonen. Sommigen in Tiny House 'on wheels', dus de verplaatsbare versie van de Tiny Houses, maar de meesten willen graag een vaste plek. En een huisje op vaste fundering. In Schoorl is een groep inwoners met elkaar om de tafel gegaan om mogelijkheden te onderzoeken. De jongste van de groep is Karen de Boer. Zij is met haar 24 jaar een starter op de woningmarkt. De oudsten van de groep zijn twee dames van 72 jaar. Zij stromen graag door naar een Tiny House en laten een fijne twee-onder-een-kapwoning achter in Schoorl, waar bijvoorbeeld weer een gezin in kan trekken."

"De groep wil graag als CPO negen tot elf Tiny Houses plaatsen op een plek in Schoorl waar zij zelf gaan wonen. Hiervoor is het handig dat de gemeente weet wie de groep is en hoe zij zich hebben georganiseerd. Daarom heeft de groep een wooncoöperatie opgericht. Omdat de leden het belangrijk vinden zo veel mogelijk lokaal te organiseren en aan te besteden, werken ze samen met Maarten en Jetty Min van Min2 bouw-kunst. En hebben ze de akte voor de oprichting van de wooncoöperatie laten passeren bij de lokale notaris Maarten Langereis."

Groen buurtje, maar geen ecodorp

"Alle Tiny Houses worden verschillend van ontwerp en maat zodat het niet een mini vinexwijkje wordt, maar een mooi groen buurtje met onder architectuur gebouwde Tiny Houses. Het wordt geen Ecodorp, maar de bewoners vinden het wel mooi om samenvoorzienend te zijn en zoveel mogelijk ecologisch te bouwen. De omgeving rond de Tiny Houses zal zo ingericht worden dat vlinders, bijen en andere kleine bestuivers meer dan welkom zijn."

Bron: De Duinstreek.nl