barbecue
Gepubliceerd: 24-03-2021

Naarmate de temperaturen stijgen, neemt ook ons ​​dagelijkse energieverbruik toe. Je kunt zowel de vochtigheid als de hitte hiervoor bedanken. Je zet de airconditioning waarschijnlijk aan op het heetst van de dag om koel te blijven, wat meestal samenvalt met de uren dat de energieprijzen het hoogst zijn. De wens om thuis comfortabel te zijn leidt tot slechte energiekeuzes, maar dat hoeft helemaal niet beslist. Zo kun je in de zomer energie vergelijken om mogelijk te kunnen besparen.

Daarnaast zijn er ook diverse tips die je in kunt zetten om minder energie te gebruiken in de zomer. Met de onderstaande tips valt bijvoorbeeld te besparen in de warme zomermaanden, terwijl je via deze link alles over het energiecollectief kunt lezen. Ook zo zou je mogelijk geld kunnen besparen. 

Geef de airco pauze

Als het warm is, is de kans veel groter dat u de AC op alle uren gebruikt. Het is eenvoudig, gemakkelijk en koelt je nieuwe huis effectief af, maar het verbruikt ook enorm veel energie, vooral tijdens piekuren. Een van de gemakkelijkste manieren om energie te besparen, is door uw HVAC-systeem te vervangen door een ENERGY STAR-gecertificeerd systeem. Dat is echter niet altijd haalbaar. Er zijn een paar andere manieren waarop u uw AC-verbruik kunt verminderen. Als je het geluk hebt 's nachts een koele bries te ervaren, is het energiezuiniger om de ramen open te houden. Dit laat koele lucht binnen en helpt de temperatuur in uw kamers te verlagen. Als je wakker wordt, sluit je de ramen zodat de koude lucht naar binnen wordt opgesloten.

Koop een paar ventilatoren

Een ventilator kan helpen om koude lucht te laten circuleren wanneer de airconditioner is ingeschakeld. In plaats van dat de lucht die in een hoek zit stagneert, verdeelt de ventilator deze door de kamer. Voor plaatsen waar koude lucht niet kan komen, zoals de bovenste verdieping van een huis, kan het gebruik van een ventilator zeker helpen. Je kunt kiezen voor plafondventilatoren, staande ventilatoren of boxventilatoren. Het is dus maar net wat jij liever hebt. ’s Nachts kun je ze tegen een open raam plaatsen. Het zal dan koude lucht naar binnen blazen, maar je kunt de ventilator juist ook omdraaien. Het zal dan namelijk de vochtige lucht naar buiten blazen. 

Van gewone gloeilampen naar slimme gloeilampen

Slimme lampen zijn ledlampen die kunnen worden bediend met een elektrisch apparaat zoals een smartphone of domoticasysteem. Normale gloeilampen verbruiken meer energie dan slimme gloeilampen. Slimme lampen verbruiken zelfs tot 75 procent minder energie dan traditionele lampen. Als bonus kan hun levensduur veel langer meegaan dan gewone gloeilampen, dus ze zijn ook nog eens een stuk duurzamer. De levensduur kan namelijk zelfs tot wel 25.000 gebruiksuren of langer meegaan dan de traditionele varianten. Je kunt deze slimme lampen dus aan of uit zetten met behulp van een app op je telefoon. Je kunt dan ook de kleur of de intensiteit van het licht aanpassen in sommige gevallen. 

Pak de BBQ erbij

Binnen koken kan je huis echt opwarmen. Het wordt nog erger als je zowel het fornuis als de oven gebruikt. Naast het gebruik van energie om te koken, zal de toegevoegde warmte er waarschijnlijk voor zorgen dat je airconditioning wordt ingeschakeld. Als je kunt, kies er dan voor om de magnetron te gebruiken om maaltijden te bereiden. Het verbruikt minder energie en genereert minder warmte in vergelijking met de kachel en oven. Maar de magnetron is niet de oplossing voor elke maaltijd. Zo zou je er ook voor kunnen kiezen om de BBQ aan te zetten, wat natuurlijk heerlijk is.