energie besparen
Gepubliceerd: 23-09-2020

Besparen op energie blijft een belangrijk aspect, ook in een productieproces. Wie gebruik maakt van bouwmaterialen kan in het werkproces zelfs besparen op energie. Hoe, dat lopen we langs.

Als eerste is het belangrijk te kiezen voor de goedkoopste energieleveranciers. Sowieso te veel betalen voor stroom, hoe je ook maar bezuinigt en let op het verbruik, kost onnodig veel geld. Maak daarom een bewuste keuze. Bovendien kan ook overstappen flink wat geld schelen door welkomstkortingen.

Zet op tijd machines uit en stel ze goed af

Daarnaast kan er in de praktijk en op de werkvloer flink wat energie worden bespaard. Als voorbeeld noemen we het verlichten van een werkruimte met ledlampen en het niet onnodig door laten lopen van een machine op stroom. Soms kan een nieuwe afstelling het stroomverbruik reduceren. Een andere keer betekent een ander en vooral nieuwer type van eenzelfde machine dat het energieverbruik lager is. Het is interessant daarop te letten.

Win warmte terug en let op lekkages

Bij gebruik van perslucht blijkt er nogal wat bespaard te kunnen worden. Een onjuiste afstelling en te dunne leidingen zorgen voor drukverlies. Ook de warmte terugwinnen van deze machines waarbij maar liefst gemiddeld 96 procent van de benodigde energie vrijkomt als warmte, biedt mogelijkheden.

Die warmte is terug te winnen en voor andere doeleinden te gebruiken. Het meest eenvoudige is het plaatsen van een kap op de luchtafvoer zodat deze de werkruimte in geblazen wordt. Dat geeft extra warmte in de winter. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om deze warme lucht te hergebruiken. Wie zich daar goed over laat informeren, maakt optimaal gebruik van het apparaat zonder dat daar hogere energiekosten tegenover staan.

Gebruik vooral elektrische apparaten en geen pneumatische

Voor een compressor geldt ook dat je deze het beste kunt uitschakelen als je deze even niet gebruikt. Zet de druk niet te hoog en repareer lekkages. Het blijkt sowieso zuiniger te zijn om elektrische apparaten te gebruiken in plaats van pneumatische. Energie vergelijken is dan een volgende stap om niet een onnodig hoge rekening te krijgen.