Thumbnail
Gepubliceerd: 01-11-2006 Laatste update: 15-11-2018

Rogier en Robert hebben  met de aannemer besloten de palen voor de fundering niet in de grond te heien maar in de grond te boren. Dit om de (toekomstige) buren niet tot last te zijn. Als dank nodigen zij de 'eigenaren van een grote kuil' uit voor een bakje koffie. Daar maken ze dankbaar gebruik van want het weer is guur.

Graafwerkzaamheden

We zijn een week verder na de graafwerkzaamheden. De hele week hebben we tegen iedereen die het maar wilde horen geroepen dat we de eigenaren zijn van een grote kuil. Nu is het dan zover dat de palen de grond in gaan.

Onze aannemer heeft besloten om de palen er niet in te slaan (heien) maar om ze in de grond te boren. Het grote voordeel van boorpalen is, dat er geen trillingen vrijkomen tijdens de productie in tegenstelling tot heien. Ook is de lawaaioverlast minder dan bij heiwerk. De woningen van onze achterburen zijn al opgeleverd en hier willen we geen schade aan veroorzaken.

Boorpalen

Boorpalen (worden ook wel avegaarpalen genoemd) zijn palen die op de bouwlocatie worden gevormd. Door middel van een boor wordt op de plaats waar een paal moet komen een gat geboord. De boor wordt naar de gewenste diepte ingeschroefd (zo’n 9 meter diep bij ons). Als de juiste diepte is bereikt, wordt met een betonpomp, door het hart van de boor, betonspecie naar beneden gepompt. Gelijktijdig wordt de boor omhoog getrokken. Dit gebeurt met een constante snelheid bij een druk van zo’n 10 bar. Als de boor er weer uit is, heeft hij dus een betonnen kolom achtergelaten in de grond. Daarna wordt een wapeningskorf in het gat gedrukt om voor voldoende sterkte te zorgen en een verbinding te kunnen maken met de later te storten fundering.

Vorming van de palen

Een ander voordeel dat in ons geval speelt is dat de palen in de grond gevormd worden en daardoor een onregelmatig oppervlak krijgen. Dit komt doordat het beton onder hoge druk wordt ingespoten en bij de wat slappere lagen verder naar buiten wordt geduwd. Hierdoor ontstaat een betere kleef (dit is de wrijvingskracht die grond heeft om de paal vast te houden). Deze kleef is ook van belang voor opwaartse druk, bijvoorbeeld omdat er een kelder komt die te maken heeft met opdrukkend grondwater.

Er zijn ook nadelen aan deze methode. Zo is het inslaan van heipalen goedkoper dan het boren van gaten met geavanceerde apparatuur. Ook is niet elke grond geschikt voor deze methode.

Mopperende uitvoerder

In weer en wind (1 mei was een koude, natte dag) heb ik staan toekijken hoe de palen ingeboord werden. Dit gaat verbazingwekkend snel. In enkele minuten is de boor naar beneden en weer naar boven gegaan. De dertig palen zaten er dan ook in een middagje in. Wel was de uitvoerder van onze aannemer aan het mopperen omdat zijn zorgvuldig met laser uitgezette hek aan de rand van de kuil aan gort getrokken werd. Ook geeft het boren meer rommel, het zand wordt uitgeboord en zo nu en dan wordt ook met beton gemorst. De uitvoerder laat dit de komende week allemaal weer netjes opruimen.

Aan het eind van middag, toen de installatie weer werd afgebroken, werden we uitgenodigd voor een bak koffie bij de toekomstige achterburen. Dankbaar hebben we vanuit hun raam kijkend hebben we de laatste werkzaamheden gevolgd.