Architect2Go
Gepubliceerd: 23-01-2023

De kracht van Architect2GO ligt volgens architect Geraldine Dijk bij het ontzorgen. Dus: betrokken zijn bij het project vanaf het eerste ontwerp van de woning tot de oplevering en overdracht van de sleutel. En dat is fijn, want wie anders dan de architect zelf heeft het beste voor ogen of de uitvoering van het project, juist ook bouwkundig, klopt met de tekening.

‘We begeleiden de bouw én maken een goed en mooi ontwerp,’ legt Geraldine uit. Wij spreken haar uitvoerig in haar kantoor in Delft.

 

Wat is in het kort de historie van Architect2GO?

‘Ik ben in 2004 mijn éénmansbureau gestart en heb aan diverse, mooie projecten gewerkt. In 2007 kochten wij privé een kavel en hebben er een huis op laten bouwen. Natuurlijk zelf ontworpen. Best wel een prestige project waarbij ik mijn ont­werpinzicht op diverse manieren heb kunnen laten zien. De eerste jaren werkte ik vanuit huis en dus kregen opdrachtgevers letterlijk een kijkje in mijn keuken. Het is fantastisch om een eigen huis te ontwerpen en te laten bouwen. Zelf heb ik er diverse opdrachten aan overgehouden en mijn portefeuille flink kunnen uitbreiden.

In 2011 ben ik samen met Oscar van Strijp gestart met Architect2GO.

Recent is Oscar gestopt en is gaan doceren aan de Hogeschool van Rotterdam, maar Architect2GO heb ik voorgezet.

 

Kun je kort vertellen hoe een particulier woningbouw traject bij jullie gaat?

‘Net als bij veel andere bureaus beginnen we met een oriënterend gesprek met mogelijke opdrachtgevers. Het is voor beide partijen belangrijk dat er een klik is, want je gaat de komende 1,5 tot 2 jaar intensief met elkaar om. Als architect voor particuliere opdrachtgevers wil ik de mensen goed begrijpen om zo de bouwwensen te kunnen vertalen. Daar is goed, en soms intensief, contact voor nodig. Wij ontwerpen direct in een 3D programma en wij proberen naast het programma van eisen ook de smaak van opdrachtgevers direct te doorgronden. Het ontwerp, waarin licht en zichtlijnen een grote rol spelen, moet dus kloppen met de wensen van de opdrachtgever. Maar mede zo belangrijk is de plaats op de kavel, het gebruik van de ruimtes en het interieur. Wij begeleiden bij voorkeur het hele project. Van concept tot oplevering. Wij doen de bouw­begeleiding, omdat je als architect precies voor ogen hebt, tot in de kleinste details, hoe het ontwerp moet zijn.

Wat voor Architect2GO ook belangrijk is: eerlijk zijn over de kosten. ‘Het bedrag kan opdrachtgevers soms afschrikken, maar wij zijn graag duidelijk over het kostenplaatje.

Duurzaamheid, kostenbewustzijn, gebruik en gemak staan natuurlijk voorop. De architectuur van Architect2GO ishedendaags, past in zijn omgeving en wij hebben oog voor detail (esthetisch en technisch).

 

Waar ligt jullie kracht/specialisme?

‘Wij maken ontwerpen die voelen als een warme jas én begeleiden de bouw van A-Z. Ik denk dat wij ons hierin van andere architecten onderscheiden. Een mooi ontwerp valt of staat met de juiste bouwbegeleiding. Daarnaast hebben wij oog voor detail, zijn wij flexibel en creatief én is er veel kennis en ervaring in huis. Wij luisteren naar de eisen en wensen van de opdrachtgever en ontwerpen vanzelfsprekend wat zij willen. Maar onze handtekening zit er wel in en die is vaak modern. Onze materiaalkenmerken zijn toch wel strakke stenen, stucwerk, moderne dakpannen en een heldere detaillering.

Testimonial:

“Na een uitgebreid selectieproces wat bestond uit gesprekken met diverse architecten, het bezoeken van een aantal referentiewoningen per architect en het evalueren van hun aanbiedingen hebben wij ervoor gekozen om onze nieuwe woning door Geraldine Dijk te laten ontwerpen. Haar benadering van onze vraag sprak ons gelijk aan en de gezamenlijke brainstormsessie over onze nieuwe woning waren heel goed; onze inbreng werd serieus genomen en we hebben over veel (technische) details gezamenlijk nagedacht. Dat was voor ons belangrijk want we wilden echt dat het ons huis zou worden en niet het huis van de architect.”

 

Over materialen gesproken. Zien jullie een trend in materiaalgebruik?

‘Ik zie gelukkig steeds vaker dat er hout wordt gebruikt. Hout zowel in de vorm van houtskeletbouw als in gevelbekleding. Werken met hout is aantrekkelijk, ook vanwege de kwaliteit en toepasbaarheid. Wij streven ernaar om alle ontwerpen in houtbouw te realiseren. Dat kost geregeld de nodige overredingskracht. Achteraf zijn alle opdrachtgevers unaniem positief over het comfort en de energiezuinigheid.

 

Op welke manieren kun je bij het ontwerpen van een woning rekening houden met duurzaamheid?

‘Dan gaan we het niet alleen hebben over zonnepanelen en warmtepompen, dat is tegenwoordig een must. Duurzaamheid is breed inzetbaar en wat mij betreft ook van toepassing in het flexibel gebruik van de ruimte. Ik bedoel hiermee dat je een ruimte kunt aanpassen in het gebruik. Een woning moet bruikbaar blijven bij gezinsuitbreiding of juist ook als de kinderen uit huis gaan.

Ook speelt verbinding van ruimtes, zoals een keuken en woonkamer, een rol. Bij voorkeur pas ik in mijn ontwerpproces het interieurontwerp toe als middel om ruimtes te maken. Denk aan kasten, roomdividers, maar ook openslaande deuren voor binnen/buiten verbindingen. Wij gaan ver in het uitwerken van onze ontwerpen, maar zijn géén stylist.

 

Heb je nog een originele tip voor kavelkopers?

‘Let bij de zoektocht naar een geschikte kavel op de toepasbaarheid en plaatsing van de woning op die kavel. Denk aan bezonning, uitzicht en gebruik van huis en tuin. Architect2GO kan altijd een advies geven over de kavel. Vraag ons gerust om mee te kijken, en te denken. De meerwaarde van een architect is dat wij vaak meer mogelijkheden zien om een ontwerp te maken of een probleem op te lossen.

Daarnaast hoop ik dat gemeenten met meer kleinere kavels komen, voor 2-persoons huishoudens. Er zijn zoveel mensen die wel vrijstaand willen wonen, maar aan de oppervlakte van een flat genoeg hebben."