Er moeten betere financieringsmogelijkheden komen voor drijvende woningen. Nu kunnen bezitters van woonarken niet hetzelfde lenen als (toekomstige) huizenbezitters. “De wet is op dit punt niet eerlijk. Woonarkbezitters vallen tussen het wal en het schip”, zegt Jeroen Pels, Hoofd Hypotheken bij Triodos Bank.
Schoonschip Amsterdam
Triodos trok de afgelopen jaren op met Schoonschip, een lokaal burgerinitiatief, waarbij bewoners in collectief, particulier opdrachtgeverschap (CPO) een zelfvoorzienende wijk van dertig drijvende woningen bouwden in Amsterdam. Hierbij regelde de groep alles zelf, zoals grond, bouwtekening en de aannemer.
Financieringsproblematiek
Volgens Triodos legde Schoonschip de brede financieringsproblematiek van woonarken bloot. De huidige wet- en regelgeving kwalificeert reguliere woonarken niet als onroerend goed. Daardoor kunnen ze minder lenen en moeten ze er meer voor betalen. “Onnodig, want vaak zijn onderpand en financieringszekerheid zeker niet minder dan bij gewone woningen’, aldus Pels, die vindt dat er een structurele oplossing voor moet komen, nu er steeds meer nieuwbouwlocaties voor duurzame drijvende woningen bijkomen.
Appartementsrechten
Extra uitdaging bij het project Schoonschip was dat het om woonarken gaat die gesplitst moesten worden in appartementsrechten. Omdat een woonark geen onroerende zaak is, werden er woonverenigingen opgericht met lidmaatschapsrecht en pandrechten. Alle hypotheken moesten ongeveer gelijktijdig worden gesloten en passeren. “Het was een zaak van lange adem, maar het resultaat is uniek”, aldus Pels.
bron: amweb.nl