opening CPO Boekhuis en stadspark Zonnehof Amersfoort
Gepubliceerd: 30-03-2018 Laatste update: 23-12-2018

Opening

Op vrijdag 23 maart jl. vond  in Amersfoort de officiele opening plaats van het CPO project Boekhuis en het stadspark Zonnehof. Beide projecten werden gelijktijdig ontwikkeld en gerealiseerd.

CPO Boekhuis

In het voormalige bibliotheekgebouw aan de Zonnehof, dat al enige tijd leeg stond, realiseerde een groep Amersfoortse senioren in eigen beheer het project Boekhuis, een eigentijds woongebouw met 23 prachtige gelijkvloerse appartementen en een aantal gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een ontmoetingsruimte, klusruimte, fietsenstalling etc. Het initiatief ontstond in 2014. Toen de groep senioren haar plannen voldoende had uitgewerkt, werd in 2015 het gebouw van de gemeente gekocht. In 2016 startte de uitvoering en in oktober 2017 werd het woongebouw opgeleverd. ZEEP architecten maakte het ontwerp. Het Amersfoortse bouwbedrijf Heilijgers realiseerde het plan. Adviesbureau De Regie begeleidde de groep bij het opzetten en in eigen beheer ontwikkelen van het project en bij de aankoop van het gebouw van de gemeente. 

Park Zonnehof

De Zonnehof, waaraan zowel de leegstaande bibliotheek als het Rietveldpaviljoen lag, was in 2014 eigenlijk niet meer dan een matig onderhouden parkeerterrein. Het Burgerinitiatief Zonnehof wist de gemeente in de periode 2014 - 2016 te overtuigen om het centraal in de stad gelegen plein aan te pakken en te transformeren naar een aantrekkelijk stadspark. Het Amersfoortse ontwerpbureau G84 maakte hiervoor in opdracht van de gemeente het ontwerp. Het park, waarin het paviljoen van Rietveld weer helemaal tot zijn recht komt, werd in 2017 aangelegd.