tiny house, marjolein jonker
Gepubliceerd: 14-07-2016 Laatste update: 30-12-2018

Zowel het kopen als het huren van een huis brengt in Nederland hoge lasten met zich mee. Niet iedereen kan of wil die lasten iedere maand opnieuw opbrengen. Om hun handen vrij te hebben en meer te kunnen genieten van belangrijkere zaken in het leven, zijn veel mensen best bereid om op permanente basis genoegen te nemen met een 'Tiny House'.

pionier tiny houses

Marjolein is één van deze mensen. Zij bewoont een Tiny House, maar geldt in Nederland ook als actief pleitbezorger van het fenomeen 'Tiny Houses'. ZIN sprak met haar over haar eigentijdse visie op wonen, haar zelf ontworpen Tiny House en haar zoektocht naar een geschikte plek om te wonen. Samen met ZIN roept zij gemeenten in ons land op om de komende jaren meer minikavels uit te geven.  

Je bent in Nederland de eerste die met toestemming van de gemeente en op gemeentegrond in een zelf ontworpen ‘Tiny House’ woont. Hoe kwam je op dat idee en waarom sprak deze woonvorm je aan?

Ik woonde al 15 jaar in een huurhuis in Oudkarspel en wilde eigenlijk wat anders. Gewoon een klein huisje – ik heb niet zoveel ruimte nodig. Een stukje grond, zodat ik een beetje kon tuinieren en kippen houden bijvoorbeeld. Met de hypotheek die ik kon krijgen kom je al gauw bij weer een rijtjeshuis of een appartement uit, maar dat was niet wat ik wilde. Op een gegeven moment kwam ik op internet plaatjes tegen van Tiny Houses in Amerika en die vond ik er meteen heel erg leuk uitzien. De filosofie erachter sprak me zo aan dat ik dacht: dàt is de oplossing voor mij, ik ga er gewoon eentje laten ontwerpen en bouwen en ik ga erin wonen. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want er was op dat moment in Nederland nog helemaal niets gaande op dat gebied. Toch ben ik het avontuur aangegaan en sinds mei woon ik erin!

meer vrijheid door lage woonlasten

Wat me het meeste aanspreekt in de filosofie is de vrijheid. De woonlasten zijn laag dus je hebt meer vrijheid om te doen wat je wilt. Met minder spullen kun je meer focussen op wat ècht belangrijk is in het leven: ervaringen, mensen en gemeenschap, wonen midden in de natuur. Ook het duurzame spreekt me erg aan: ik wil een huis dat mij stimuleert om beter voor de aarde te zorgen. Mijn huisje is helemaal ‘off-grid’, helemaal zelfvoorzienend. Al is water best een dingetje – daar wordt nog aan gewerkt. Met behulp van de dakgoot op mijn huisje vang ik nu regenwater op, om mee te douchen. Om het te kunnen drinken moet ik het dan nog filteren. Qua elektriciteit draait het huisje helemaal op zonnepanelen. Koken doe ik op flessen gas, waar ook de geiser op aangesloten is. Om te verwarmen heb ik een heel klein houtkacheltje en een infrarood warmtepaneeltje.

locatie

Op wat voor locatie zit je nu en hoe heb je die gevonden?

Na een oproep op Facebook adviseerde iemand me om eens te gaan kijken op het terrein van de voormalige gasfabriek in Alkmaar. Het oude fabriekspand is gekocht door een stichting van buurtbewoners, die het hebben laten opknappen en er activiteiten organiseren voor de buurt. Ze hebben op hetzelfde terrein bij wijze van experiment ook een geheel zelfvoorzienend huis gebouwd, een ‘Urban Earthship’, maar daar mag nog niet in gewoond worden. Ik ben met die mensen gaan praten en ze waren meteen heel enthousiast over mijn ideeën, maar ik had ook nog toestemming van de gemeente nodig. Ik ben daar niet meteen langsgegaan, want ik dacht: als ik nu aankom gaan ze mijn plannen afwijzen. Ik was inmiddels bezig met het opzetten van Tiny House Nederland, een online community van geïnteresseerden. Enige tijd later heb ik een lezing gegeven in Alkmaar over de Tiny House-beweging, waar zo’n 200 mensen op afkwamen. Onder die mensen was ook een wethouder van de gemeente Alkmaar, die heel enthousiast was over het concept. Toen heb ik doorgepakt en samen met de mensen van de gasfabriek een projectplan geschreven, voor een Tiny House ‘pilot’-programma voor 6 huisjes, gebouwd over een periode van 5 jaar. Dat is positief ontvangen en ze willen er graag mee verder. Omdat mijn eigen huisje toen al bijna af was, heb ik toestemming gevraagd om alvast op het terrein van de gasfabriek te gaan wonen. Ik ben de eerste in Nederland die echt met toestemming op gemeentegrond in een Tiny House woont, maar er komen hier dus nog vijf huisjes bij zodra alles rond is met de gemeente. En dan moeten we nog gaan selecteren wie er mag wonen, want er hebben zich inmiddels al zo’n 185 mensen opgegeven. 

tiny house community

Ook op andere plekken in Nederland is interesse voor vergelijkbare projecten. We hebben vanuit Tiny House Nederland een hele community opgebouwd van mensen die zelf naar hun gemeente stappen om te vragen of er plekken voor Tiny Houses gecreëerd kunnen worden en ook vanuit sommige gemeenten zelf is er inmiddels interesse ontstaan om iets met kleine huizen te doen. De gemeente Almere bijvoorbeeld is een enorme voortrekker, die hebben zelfs een Tiny House bouwexpo georganiseerd.

woningontwerp

Hoe heb je het ontwerp en de bouw van je huisje aangepakt?

Ik kwam in contact met drie studenten van de TU Delft, die graag een ontwerpbureau (inmiddels Studio Walden) wilden oprichten voor kleine, zelfvoorzienende bouw en een testcase zochten. Ik zocht een ontwerp voor mijn huisje, dus daarin vonden we elkaar. Zij hebben het huisje op mijn aanwijzingen ontworpen. Ik heb bij hen aangegeven wat ik belangrijk vond, een goeie keuken bijvoorbeeld en openslaande deuren. Later hebben we timmerman Dimka Wentzel erbij gehaald, die het huis gebouwd heeft. We hebben het als een team-project aangepakt.

Het huis is 16 m2 en met de slaapvide meegerekend ongeveer 20 m2. Ik heb een zithoek, een ruime keuken, een werkplek en een vaste trap naar boven, waar ook opbergruimte en de koelkast inzit. Achterin het huisje is de badkamer met een zitbadje, douche en een composttoilet. Het is echt heel mooi en het voelt helemaal niet klein!

toekomst

En nu? Ben je van plan te blijven wonen waar je nu zit, of wil je in de toekomst ergens anders heen?

Ik zit nu op een hele mooie plek dus als ik hier een paar jaar mag blijven dan vind ik het prima. En daarna kan ik weer vrij gemakkelijk ergens anders heen, want mijn huis is mobiel. Ik denk dat er over een jaar of vijf ook al een stuk meer plekken zullen zijn waar je met een Tiny House mag wonen. Dus dan zien we wel weer verder!

Meer informatie...