veiligheid vakman
Gepubliceerd: 10-01-2019

Wist je dat je als opdrachtgever deels verantwoordelijk bent voor de vakman die bij je over de vloer komt? En wist je dat de Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, de veiligheid thuis tijdens de klus mag controleren?

soms aansprakelijk

Bij een ernstig ongeval zal de Inspectie zelfs een onderzoek in de woning instellen. De vakman die bij je over de vloer komt, is in principe verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid. Maar toch kan je als particulier worden aangesproken op onveilige omstandigheden. Bijvoorbeeld als je de vakman van een gevaarlijk trapje valt dat jij hem hebt aangereikt of als de vakman die je kozijnen schildert een dakpan op zijn hoofd krijgt. 

veiligheidsmaatregelen

Je herkent een serieus werkende vakman aan de maatregelen die bij neemt om zijn en jouw veiligheid te waarborgen. Hij zal beleefd het gevaarlijke trapje weigeren. Soms kunnen veiligheidsmaatregelen overlast geven, zoals bij het bevestigen van valbeveiliging op het dak. En zo is het ook veiliger om de rolsteiger via een kamerraam te betreden, dan buitenom de steiger op te klimmen. Uitgangspunt is: veiligheid voor alles, voor jou én voor de vakman die in jouw opdracht het werk uitvoert.