waar moet je op letten bij het kopen van een bank?
Gepubliceerd: 26-01-2019 Laatste update: 27-01-2019

Banken kunnen zowel harde, niet gestoffeerde meubels zijn als zachte, gestoffeerde zitmeubels waar je comfortabel op kunt zitten of lekker in weg kunt zakken. Een bij elkaar horende set banken en fauteuils wordt een bankstel genoemd. 

zachte banken

De bank of het bankstel vormt in veel woningen het hart van de woonkamer. Er wordt meestal veel tijd op doorgebracht en het is –naast de eettafel- de plaats in huis waar de leden van een huishouden de meeste tijd met elkaar doorbrengen.  Het kopen van een bank of bankstel is niet eenvoudig, omdat er een enorme diversiteit aan banken bestaat. 

waar moet je op letten bij het kopen van een bank?

  • Voor hoeveel personen moet de bank geschikt zijn (vaak twee- of driezits)?
  • Ben je op zoek naar een rechte bank of een hoekbank?
  • Ben je op zoek naar vaste bank of een flexibel bankstel met losse onderdelen (modules) waarvan je de opstelling eenvoudig kunt wijzigen?
  • Is de bank ook bedoeld om af en toe op te liggen of lekker in weg te kunnen zakken of alleen om (rechtop) te kunnen zitten?  Wat zijn voor jou de ideale afmetingen en verhoudingen tussen de hoogte en lengte van het zitgedeelte en de afmetingen en standen van de rugleuning en eventuele armleuningen? Probeer dat uitgebreid uit voordat je je keuze maakt!
  • Wil je de bank ook kunnen gebruiken als bed (slaapbank)?
  • Moet de bank los van de vloer staan (op hogere poten) of direct boven de vloer?
  • In welke stijl zoek je een bank (modern, klassiek, anders?)
  • Welke materialen, kleuren en texturen spreken je het meest aan?

Voordat je je keuze maakt, is het belangrijk de ruimte waarin je de bank of het bankstel wilt plaatsen goed in te meten. Op internet bestaan verschillende programma’s aan de hand waarvan je eenvoudig verschillende woningplattegronden kunt maken met je meubilair erin. 

harde banken

In een woninginterieur worden harde, ongestoffeerde banken doorgaans alleen gebruikt in de keuken. Ze vormen een alternatief voor stoelen aan de eettafel. Erg comfortabel zijn ze niet, maar het voordeel van een bank aan de eettafel is dat hij minder plaats inneemt dan een aantal stoelen. De bank kan meestal vrij ver onder de eettafel worden geschoven.  De toepassing van harde banken zie je vooral in tuinen, op balkons of op (dak)terrassen. Deze banken doen dienst als tuinbank. 

enkele bijzondere uitvoeringen

Naast de gangbare banken, zijn er ook enkele bijzondere toepassingen die je deel van je  interieur kunt laten uitmaken:

  • De sofa is een meubel dat maar aan één zijde van een leuning is voorzien. De sofa is bedoeld om met twee of drie personen op te zitten. Je kunt er ook (in je eentje) op liggen. 
  • Vroeger werd de vensterbank ook regelmatig gebruikt als bank. De vensterbanken werden dan breed uitgevoerd, zodat je er redelijk comfortabel op kon zitten. In sommige moderne woningen heeft de vensterbank nog steeds (of opnieuw) deze functie. Brede vensterbanken kunnen een woonkamer of woonkeuken een bijzondere sfeer geven. 
  • De slaapbank is een bank die je eenvoudig kunt uitklappen en als bed kunt gebruiken. Slaapbanken kunnen handig zijn, als je in een ruimte geen plaats hebt voor zowel een bank als een bed. 
  • De chaise longue (loungebank) is een leunstoel met een verlengd zitgedeelte waarop je ook je benen en voeten kunt laten rusten.
  • De divan is afkomstig uit het middenoosten en is van oorsprong een lage bank in de woonkamer zonder rug- en armleuningen die als bed kan worden gebruikt. Op een divan liggen vaak grotere kussens.