slaapkamer
Gepubliceerd: 01-04-2021

Sta je voor de klus om een kleine slaapkamer in te richten waar amper een bed en een kledingkast in past? Een kleine slaapkamer vraagt om slimme trucs, zodat je alsnog op deze plek heerlijk kunt vertoeven. Van het kiezen van de juiste meubels tot aan de juiste indeling: met deze tips maak jij slim gebruik van de beschikbare vierkante meters en laat je de slaapkamer optisch groter lijken.

Tip 1: Creëer rondom het bed opbergmogelijkheden

Het grootste probleem, maar tegelijkertijd ook de handigste oplossing is het creëren van opbergmogelijkheden. Waar creëer je opbergruimte? Aangezien het bed misschien wel het grootste meubelstuk in de ruimte is, kun je hier meteen maar het beste gebruik van maken door juist extra opbergmogelijkheden te creëren. Schuif het bed zo dicht mogelijk tegen de muur aan en hang bijvoorbeeld aan de muur een plank om te gebruiken als nachtkastje. Onder het bed kun je lades of opbergers schuiven voor opbergruimte voor jouw spullen. Plaats voor of naast het bed eensidetable, zodat je dit meteen ook als tafel of bureau kunt gebruiken.

Tip 2: Richt de kledingkast zo praktisch mogelijk in

Naast een bed heb je natuurlijk ook een kledingkast in de slaapkamer nodig. Past er een kleine kledingkast in de slaapkamer? Probeer deze minimale kastruimte dan zo optimaal mogelijk in te delen. Probeer allereerst zoveel mogelijk spullen uit het zicht op te bergen door gebruik te maken van (gesloten) opbergers en lades. Richt je vooral op de kleding en het ondergoed die je niet netjes en eenvoudig kunt opbergen. Heb je geen ruimte voor een kledingkast? Probeer dan handige alternatieven te creëren zoals het benutten van de muren met planken en een hangdeel. Ook kun je als alternatief bijvoorbeeld een kledingrek plaatsen, of een rek aan de deur of aan de zijkant van de kledingkast te hangen. Tip is om deze planken of rekken zo hoog mogelijk te plaatsen: dan lijkt de ruimte namelijk hoger!

Tip 3: Richt (indien nodig) een alternatieve werkplek in

Doordat we door corona thuis zijn komen te zitten, zijn we er steeds meer achter gekomen hoe fijn het is om onze ruimtes multifunctioneel te gebruiken. Dus naast een bed en kledingkast kan het ook zijn dat je toch erg graag een extra bureau of werktafel in de slaapkamer hebt willen staan. We bespraken net al even de optie van een sidetable voor of naast je bed, maar er zijn nog meer stijlvolle alternatieven voor een kolossaal bureau in de slaapkamer. Heb je wel eens gehoord van de 'Library Shelf'? Dit is een wandsysteem dat als het ware bestaat uit verschillende wandplanken onder elkaar en waarvan de onderste wandplank de breedste plank is dat als werktafel kan dienen. Op die manier heb je niet alleen een bureau, maar ook extra planken aan de muur om spullen op te bergen!

Tip 4: Geef de slaapkamer optisch meer ruimte

Naast het creëren van handige opbergmogelijkheden en het kiezen van de juiste meubels kun je de slaapkamer ook nog optisch groter laten lijken. De klassieke truc hiervoor is de spiegel. Spiegels vangen namelijk veel licht en brengen de illusie van een raam: hierdoor oogt de ruimte lichter en ruimtelijker. Hang bijvoorbeeld een grote pass-spiegel aan de (kast-)deur of kies zelfs voor een kledingkast met spiegeldeuren. En wees vooral niet bang om meerdere spiegels op te hangen! Een andere slimme truc om de slaapkamer ruimer te laten lijken is door een bepaald patroon of object meerdere keren te herhalen. Door herhaling van een patroon of een object wek je namelijk de illusie dat dit patroon of object ook buiten ons zicht herhaald zal worden.

Tip 5: Ga slim om met kleuren

Maar er zijn nog meer tips om een ruimte optisch groter te laten lijken, ook met het juiste gebruik van kleur kun je namelijk gezichtsbedrog creëren. Wist je dat de vloer en wanden het meeste zonlicht reflecteren en op die manier er voor kunnen zorgen dat je kamer groter oogt? Inkoppertje is dan natuurlijk ook het gebruik maken van lichte kleuren op zowel je wanden als vloeren. Maar een slimme truc is ook bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de vloer en de muur als het ware in elkaar overlopen. Op die manier lijkt het namelijk alsof de slaapkamer een stuk langer is. Gebruik bijvoorbeeld hetzelfde laminaat in het hoofdbord van je bed, schilder bijvoorbeeld de plinten in dezelfde kleur van de muur, of zorg ervoor dat de vloer dezelfde kleur als de muur heeft. Andere tip is om de muren van de slaapkamer te verven, maar om een rand van tien centimeter van het plafond wit te laten. Door deze witte rand lijkt het plafond vervolgens weer hoger.

Tip 6: Speel met het (natuurlijke) licht

Ten slotte is de juiste verlichting en het gebruik van natuurlijk lichtinval de sleutel om een ruimte breder en groter te laten ogen. Door gebruik te maken van kleine spotjes op ooghoogte aan de wand (en dus niet in of aan het plafond) laat je een ruimte groter lijken. Waar licht is, is immers ruimte! Wat betreft het natuurlijke lichtinval is het belangrijk om de ramen overdag zoveel mogelijk vrij te houden van gordijnen of andere grote objecten. Hoe meer daglicht, hoe groter het effect van reflectie en de illusie dat de ruimte groter is. Wat betreft raamdecoratie is luxaflex of een rolgordijn op maat - in dezelfde kleuren als de muren - een oplossing. Maar er zijn nog andere opties! Verticale lamellen zorgen er bijvoorbeeld voor dat een muur hoger lijkt en datzelfde geldt voor overgordijnen die aan het plafond bevestigd zijn. Kies in deze gevallen wel voor een lichtdoorlatende stof en natuurlijk ook in dezelfde kleur als de muren.