Raambekleding
Gepubliceerd: 06-05-2021

In de zomer zorgt de zon voor warmte in de kamer door middel van transmissie. Het glas absorbeert wat warmte en een deel wordt weerkaatst, maar het grootste deel van de warmte gaat door het glas heen. HR++ glas vermindert weliswaar een deel van deze warmteoverdracht, maar er is meer nodig om de warmte te blokkeren. Dit is wat de verschillende soorten raambekleding kunnen doen als het gaat om het koel houden van huizen in de zomer. Op deze manier behouden ruimtes een aangename temperatuur en hoeft minder gebruik te worden gemaakt van de airconditioning. Dat is een must met de steeds warmer wordende zomers.

Zonnescherm

Een zonneschermen kan de zonnewarmte tot 65 procent verminderen bij ramen op het zuiden en 77 procent bij ramen op het westen. Voor het beste resultaat kies je zonwering in lichte kleuren, zodat meer zonlicht wordt weerkaatst.

Verduisterende stof en voering

Het vermogen van gordijnen om de warmteoverdracht van de zon te verminderen, hangt af van het type stof (gesloten of open weefsel) en de kleur. Hang de gordijnen zo dicht mogelijk bij het raam.

Gordijnstoffen met een verduisterende voering van hoge kwaliteit blokkeren het meeste van de warmte. Dit is daarmee een uiterst doeltreffende methode om de warmteoverdracht tegen te gaan. Nadeel is dat de kamer hierdoor verduisterd wordt.

Plisségordijnen

Plisségordijnen hebben een isolerend effect doordat er lucht tussen de stof zit. Als de plisségordijnen een speciale warmte reflecterende aluminium coating hebben, verhoogt dit hun warmtewerend vermogen.

Jaloezieën en rolgordijnen

Houten jaloezieën en rolgordijnen kunnen de weerstand tegen warmteverlies (R-waarde) van ramen aanzienlijk verhogen. Ze werken het beste wanneer ze binnen een raamkozijn worden gemonteerd, zo dicht mogelijk bij het glas.

Hebben jaloezieën en rolgordijnen een reflecterende voorzijde, dan vermindert de warmteoverdracht nog meer. Zo kunnen jaloezieën die volledig gesloten zijn en die een sterk reflecterende laag hebben, de warmteoverdracht met ongeveer 45 procent verminderen. Ze kunnen ook direct zonlicht weerkaatsen op een lichtgekleurd plafond, waardoor het licht wordt verspreid zonder veel warmte.

Raamfolie

Warmte werend raamfolie kan de warmteoverdracht van de zon met wel 80 procent verminderen. Hierbij is zilverkleurige folie meestal effectiever dan gekleurde of meer transparante folie. Hoewel de aanschafprijs van folie vrij hoog ligt, zal het de energierekening zeker verlagen. Doordat folie het raam vrij laat, kun je vrij naar buiten kijken. Nadeel is dat folie vrij moeilijk schoon te maken is, waardoor het uitzicht kan worden belemmerd.

Reacties

Ingediend door erik@netninja.nl op zo, 09/05/2021 - 12:51

Leuk artikel maar raambekleding zo dicht mogelijk op de ruit is volgens mij vragen om thermische breuken in je isolatieglas. In ons huis hing de plisse in de dag en dus te dicht op de ruit, met een breuk tot gevolg.