houten jaloezieën
Gepubliceerd: 19-01-2019

Er zijn vele soorten raamdecoratie. Met raamdecoratie breng je niet alleen sfeer in huis, er zijn ook allerlei praktische redenen om je ramen te decoreren. In dit artikel geven we een overzicht van de mogelijkheden. 

waarom raamdecoratie?

Niet in iedere ruimte zoek je naar dezelfde raamdecoratie. In de slaapkamer is het voor de meeste mensen belangrijk dat het tijdens het slapen lekker donker is. Met goed verduisterende raamdecoratie slaap je in het algemeen dieper en langer. Wordt het in de zomerperiode in je slaapkamer in de ochtend te warm? Kies dan voor decoratie die de zonnestralen tegenhoudt, zoals strakke jaloezieën. In de woonkamer is die verduisterende werking minder belangrijk. Daar wil je meestal iets voor de ramen aanbrengen om inkijk te voorkomen, in koude periodes geen warmte te verliezen en om een bepaalde sfeer te creëren. 

soorten raamdecoratie

Als je besloten hebt om raamdecoratie aan te brengen, sta je niet alleen voor de uitdaging een keuze te maken uit een oneindig aantal kleuren en dessins. Er is ook een ruime keuze aan soorten decoratie en aan materialen waarin raamdecoratie is uitgevoerd.  De meest gangbare soorten raamdecoratie zijn gordijnen, jaloezieën en lamellen. 

gordijnen

Paneelgordijnen geven je ruimte een rustige, sfeervolle aanblik. Ze worden vooral gebruikt om grote, hoge ramen te blinderen en om de akoestiek in een ruimte te verbeteren, maar je kunt ze ook gebruiken om twee ruimtes op een wat informelere manier van elkaar te scheiden.

paneelgordijnen

Rolgordijnen zijn er in vele soorten en maten. Je kan ze overal gebruiken en ze nemen bijna geen ruimte in. Je kunt ze ook in allerlei kleuren krijgen, passend bij de kleuren in je interieur. Rolgordijnen zijn ook eenvoudig te bedienen. Er zijn ook rolgordijnen die je op bewegende ramen, zoals draai-/kiepramen of dakramen kunt bevestigen en rolgordijnen bestaande uit twee lagen stof die je over elkaar heen kunt bewegen om de lichtdoorlatendheid ervan te kunnen variëren (duorolgordijnen). Bij het bestellen van rolgordijnen voor dakramen is het wel belangrijk te letten op het type kozijn waarop ze moeten worden bevestigd. Zorg dat je het serienummer van het dakraam bij de hand hebt, als je je keuze maakt. 

rolgordijn

Plisségordijnen geven een mooie lichtinval. Ze worden gemaakt van decoratieve, geplooide stoffen. Sommige stoffen zijn geschikt als zonwering. De keuze van de stof bepaalt ook de mate van privacy / doorkijk. Als je deze gordijnen wilt gebruiken om in de zomer de warmte buiten te houden of in de winter de warmte binnen te houden, kan je het best kiezen voor dubbelplisségordijnen

plisségordijnen

Dupligordijnen lijken enigszins op plisségordijnen. Ze bestaan uit twee lagen stof die zich als een hormonica naar boven opvouwen. Als het gordijn uithangt, zie je aan de zijkant een honinggraat die lucht vasthoudt. Daardoor werkt het gordijn isolerend. 

dupligordijnen

Vouwgordijnen zijn gordijnen die je met een ophaalsysteem met een ketting horizontaal kunt ophalen en neerlaten. Bij het ophalen van de gordijnen, vouwen de delen gelijkmatig over elkaar heen. De gordijnen worden aan de voor- of achterzijde voorzien van baleinen en gemonteerd op een aluminium systeem. Een vouwgordijn bedien je eenvoudig met een ketting. Vouwgordijnen zijn vaak uitgevoerd in mooie stoffen. Ze geven een ruimte een chique uitstraling. Je kunt ze zowel in een klassieke als een moderne stijl krijgen. 

vouwgordijnen

Ringgordijnen zijn uitgevoerd met ringen. Ze geen een wat chiquere uitstraling dan gordijnen die aan rails worden bevestigd.  

ringgordijnen

Plooigordijnen zijn uitgevoerd met plooien, zodat een gordijn mooier valt. Je kunt ze ophangen aan rails of met losse ringen. Bij het bestellen van plooigordijnen kan je kiezen tussen een enkele of dubbele plooi. Het aanbrengen van een dubbele plooi is duurder, maar geen ook een chiquere uitstraling. 

plooigordijnen

jaloezieën

Jaloezieën worden horizontaal aangebracht en zijn meestal gemaakt van aluminium of hout. Aluminium jaloezieën zijn heel onderhoudsvriendelijk en makkelijk te bedienen.

aluminium jaloezieën

Houten jaloezieën zijn ook eenvoudig te bedienen, maar hebben een warmere uitstraling en sfeer. De wat donkerdere kleuren houten jaloezieën geven een woning van buitenaf vaak een wat chiquere aanblik. Zowel houten als aluminium jaloezieën zijn in allerlei kleuren te verkrijgen. 

houten jaloezieën

Je kunt ook kiezen voor roljaloezieën. Roljaloezieën zijn een combinatie van jaloezieën en rolgordijnen. Ze zijn tegenwoordig nogal populair, want ze filteren het licht om een prachtige manier en ze hebben bovendien meestal een trendy uitstraling.  Roljaloezieën zijn er ook voor bewegende delen, zoals draai-/kiepramen en dakramen. 

roljaloezieën

lamellen

Lamellen worden verticaal aangebracht. Meestal worden ze gebruikt om grotere ramen te decoreren. Door ze te draaien kan je de lichtinval en de inkijk in je woning helemaal aan je eigen wensen aanpassen. Stoffen lamellen hebben een wat warmere uitstraling.

stoffen lamellen

Kunststof lamellen zijn makkelijker schoon te maken en geschikter om te gebruiken in bijvoorbeeld onverwarmde of vochtige ruimtes (bijvoorbeeld bijkeuken, badkamer). 

kunststof lamellen