icon

Biobased gebouwde villa in de bollenstreek

ir. wim klaassen - ARCHITECT

Een biobased gebouwde villa in hout. Twee naast elkaar geplaatste bouwvolumes samengepakt door één grote doorlopende daklijst. Wonen onder het grote en werken onder het kleine dak.

“Een schuurwoning in hout zouden we erg mooi vinden” spraken de opdrachtgevers bij de start van het ontwerpproces uit. Het programma van eisen leidde tot twee van dergelijke bouwvolumes, in de voorgevel wat los van elkaar gehouden door de glazen entree en weer verbonden door het grote doorlopende dakoverstek. Door het relatief geringe glasoppervlak, de symmetrische raamplaatsing, de kleurstelling en de fraaie verticale gevelbekleding transformeerde het geheel van ‘schuurwoning’ naar ‘villa in hout’.

De villa, uitgevoerd in houtskeletbouw, is geprefabriceerd door een gespecialiseerd bedrijf en op de bouwplaats in elkaar gezet. Dit leverde een korte ruwbouwtijd en relatief hoge kwaliteit van afwerking op. Een duurzame woning, circulair en biobased uitgevoerd in hout -draagconstructie en gevelbekleding- en damp-open door het gebruik van houtvezelisolatie in de buitenwanden en vlasisolatie in de dakplaten.

De villa is goed geïsoleerd en heeft een relatief gering glasoppervlak. De verwarming en het warme tapwater worden verzorgd door twee zonnecollectoren en een luchtwaterwarmtepomp en laagtemperatuur vloerverwarming in alle vloeren. Er is geen gasaansluiting, gekookt wordt op electriciteit. De benodigde elektrische energie wordt opgewekt door in totaal 30 zonnepanelen, 18 op de woning en 12 op het naastgelegen bijgebouw. Daarmee wordt alle benodigde energie voor verwarming, verlichting, koken, enzovoort opgewekt.
Door biobased en (in het gebruik) energieneutraal te bouwen is de ecologische voetafdruk van deze woning aanzienlijk kleiner geworden dan gebruikelijk bij een woonhuis van dit formaat.

Fase
gerealiseerd
Adres

Voorhouterweg 61
2231NG Rijnsburg
Zuid-Holland

Woonmilieu
dorps of landelijk
Doelgroep
woning bouwen
Jaar van oplevering
2018