icon

Energieneutraal Langhuis in het Groene Hart

ir. wim klaassen - ARCHITECT

Het ontwerp voor dit grote woonhuis is afgeleid van het archetypische Langhuis. De basisvorm die ook terug te vinden is in karakteristieke Zuid-Hollandse langhuisboerderijen, met als historische kenmerken: eenvoudige hoofdvorm, zadeldak, wolfseinden, vergrijsd rieten dakbedekking, gedeeltelijke onderkeldering met een koele ruimte voor het bewaren van melk of de productie van kaas.

De grote grijs verweerde rieten daken van de historische langhuizen, met afschuiningen aan de kopse kanten, vormden aanleiding tot de toepassing van quartz grijze zinken felsstroken. Hiermee werden het dak en de langsgevels bekleed, uitgevoerd met schuine gevelbeëindigingen. De traditionele wolfseinden werden vertaald in een verspringende daknok.

Gebruik makend van het aanwezige hoogteverschil tussen de weg en de dijk is de woning in split level uitgevoerd, met in het souterrain een werk- en logeerkamer en de technische ruimte. Daarboven een woonruimte met prachtig uitzicht over de polder.

Grote glazen topgevels verschaffen uitzicht op de prachtige omgeving. De historische houten gebinten werden vertaald in stoere stalen stabiliteitsspanten.

In de winter wordt de woning  goed op temperatuur gehouden door een grondgebonden warmtepomp met een bescheiden verwarmingsvermogen van 5 kW. De warmtepomp levert voldoende warmte voor de zeer goed geïsoleerde woning, geholpen door het ventilatiesysteem met warmteterugwinning. ‘s Zomers wordt het huis met behulp van deze installaties passief gekoeld. De warmtebron in de tuin wordt daarbij geregenereerd met de warmte uit de woning. De voor de woning benodigde elektrische energie wordt opgewekt door 20 zonnepanelen op het dak.

Fase
gerealiseerd
Adres

Zwarteweg 6A
2374BA Oud Ade
Zuid-Holland

Woonmilieu
dorps of landelijk
Doelgroep
woning bouwen
Jaar van oplevering
2018