icon

Atelier van Wengerden realiseerde een eengezinswoning in het hart van een jaren 1930 bouwblok in Den Haag. Op deze plek was voorheen een tuincentrum gehuisvest. De groene erfenis van deze binnenplaats blijft behouden met een groen dak en een hechte wisselwerking tussen de tuin en de woning; tussen binnen en buiten. 

Het huis is ontworpen rondom een binnenplaats en wordt gedragen door drie ker­nen. Deze kernen, de vloerniveaus en een hellend dak geven vorm aan de verschillende gebruiksfuncties. De meer besloten functies zijn gepositioneerd op de lagere niveaus en onder de laagste dakniveaus. 

Op maaiveldniveau is het huis zo open mogelijk en ontworpen voor een optimale wis­selwerking met de tuin. Op basis van een bezonningsstudie is het huis zo op de kavel gepositioneerd dat het zoveel mogelijk zonlicht vangt, waarbij het zonlicht eveneens de woonkamer binnentreedt via een groot dakraam boven een tussenverdieping. 

De gevelbekleding bestaat uit cortenstalen verticale lamellen die voor privacy en veiligheid zorgen. Het onderhoudsarme staal geeft een gevoel van lichtheid terwijl de roodbruine kleur een weerspiegeling is van de omgevingskleur; de bakstenen van de omliggende huizen. Het staal laat ook begroeiing toe waardoor het huis na verloop van tijd zich nog beter verankerd in de groene erfenis en de omliggende tuin.

Wat is er zo bijzonder aan dit project?

Ondanks dat het gebouw in een stedelijk bouwblok staat biedt het veel privacy en met daglicht gevulde ruimten.

Het huis beidt een optimale wisselwerking met de tuin. Verlaagde vloerniveaus en ramen rondom de woning zorgen ervoor dat de omliggende tuin onderdeel wordt van de woonruimte.  

Er is een gebouw ontstaan dat zich met de bijzondere gevelbekleding passend voegt in de omgeving

Volgens de huidige bewoners geeft de woning het gevoel dat zij permanent op vakantie zijn.

Programma

Nieuwbouw eengezinswoning, 200 m2

Fase
gerealiseerd
Adres

Duchattelstraat 1
2596 EK Den Haag
Zuid-Holland

Woonmilieu
stedelijk
Doelgroep
woning bouwen
Jaar van oplevering
2019