icon

Schuurwoning | Nieuwerkerk aan den IJssel

JADE architecten

De ‘s-Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel is één van de oudste en langste wegen van ons land. Langs die polderweg ligt een groep ruig begroeide eilandjes met op één ervan een oud huisje. Hiervoor in de plaats hebben wij een nieuwe, ‘schuurvormige’ woning ontworpen, volledig gericht op het buitenleven in het eigen kleine polderlandschap. Het grootste en enige te bebouwen eiland vormt de basis voor een ensemble over de diepte van het kavel, bestaande uit een hoofdgebouw en bijgebouw met ertussen een zonterras. Door de langgerekte orientatie zijn de lange gevels en verblijfsruimtes volledig gericht op het uitzicht op de eilanden en de zon. De omgeving en het licht dringen diep door in het huis door glasvlakken, vides en buitenruimtes. Het huis heeft langs de zijde met de buren een strook voorzieningen zoals entreehal met garderobe en toilet, technische ruimte, trap en bijkeuken. De open trap bevindt zich centraal in de woning en verbindt samen met een vide de beneden- met de bovenverdieping. Dit woonhart ligt in lijn met de reeks eilanden en creëert de uitgelezen plek voor het eetgedeelte en de binnen-buitenkamer: het beschutte inpandige terras met buitenhaard.

Fase
gerealiseerd
Adres

's-Gravenweg
2911CD Nieuwerkerk aan den Ijssel
Zuid-Holland
Nederland

Woonmilieu
dorps of landelijk
Doelgroep
woning bouwen
Jaar van oplevering
2013