icon

Dit was een donker huis vol kleine ruimten dat liet zien hoe men woonde in 1932, toen het gebouwd werd. Het huis onderging een uitbreiding en transformatie met een open plattegrond, uitzicht op de tuin en een driehoekige uitbouw die de lijnvoering van het originele dak volgt.

Het huis staat in Bentveld, een dorp tussen Haarlem en de Noordzee. Het uitgangspunt bij dit project was het behoud van de globale vorm en integriteit van de originele constructie en de creatie van een open plattegrond dat de blik naar de tuin leidt. Zo lijken de tuin en het interieur in elkaar over te vloeien en wordt de tuin onderdeel van de woonruimte.

Dit werd bereikt door een aantal binnenwanden te verwijderen, waardoor de vele kleine kamers verdwenen die zorgden voor een scheiding van functies. Er werd een nieuwe trap aangebracht, die fungeert als ruggengraat van het huis en de eerste verdieping en zolder verbindt met de begane grond en de tuin. Het resultaat is een licht en open huis, toegesneden op een moderne woonstijl.

De uitbouw zelf is uitgevoerd in spuitbeton. Die voelt en ziet eruit als een natuurlijk verlengstuk van het karakteristieke dak, waarbij de afwezigheid van details de vorm benadrukt

Wat is er zo bijzonder aan dit project?

Deze oplossing laat het ‘traditionele’ huis in zijn waarde en geeft tegelijkertijd uitdrukking aan een moderne levensstijl.

Het huis beidt een optimale relatie met de tuin. Door de helder vormgegeven uitbouw met de grote schuifpuien ontstaat er een lichte open ruimte die ’s zomers samenvloeit met de tuin.

Het SH House draait om het scheppen van een balans tussen oud en nieuw die niet schreeuwerig is.

Fase
gerealiseerd
Adres

Wikkelaan
2116TB Bentveld
Noord-Holland

Woonmilieu
dorps of landelijk
Doelgroep
woning verbouwen
Jaar van oplevering
2012