icon

Villa Bolgerijsekade

Het Ontwerphuis
achteraanzicht
lange gang interieur
tijdens de bouw exterieur
tijdens de bouw interieur

De woning bestaande uit drie liniair geschakelde volumes binnen een lint, een kenmerkende verkaveling voor landelijke gebieden met woningen langs een dijk, wal of weg. De compacte liniaire woning was gelegen binnen een overmaat aan tuin en landschap rondom. Interessant aan de verkaveling op de kavel is de waardering van de omgelegen tuin. De overmaat aan tuin heeft geresulteert in een diversiteit aan mooie bomen en planten, intieme routes en plekjes en een zichtpunten op het uitgerekte landschap. Een te behouden kwaliteit waarop de client de koop baseerde.De hoofdbebouwing is uitgevoerd in robuust metselwerk met grote gevelopeningen. Er wordt een dubbele aanbouw in de breedte gemaakt waardoor een optimaal uitzicht wordt verkregen. De functies van de villa bevinden zich onder het zwevende dak en de gevel verspringt op sommige plekken. Hierdoor wordt de relatie tussen het programma binnen en buiten vergroot en ontstaan er beschutte plekken voor en achter de gevel. De scheidingswanden liggen in de lengte richting van de kavel en kaderen daarmee het uitzicht in. Doordat de wanden half hoog zijn lijkt het dak te zweven. In het interieur koppelt een lange gang alle ruimtes fysiek en visueel aan elkaar.De bestaande geschakelde typologie vormt een basis voor het nieuwe ontwerp, met een 90 graden draai. De simpele en herkenbare vorm van het eerste huisje vanaf de weg is

Fase
gerealiseerd
Adres

Bolgerijse kade 11
4131NT Vianen
Utrecht
Nederland

Woonmilieu
dorps of landelijk
Doelgroep
woning bouwen
Jaar van oplevering
2016