icon

Woning Driemond

NarrativA architecten

Roel en Vanda woonden met hun twee kinderen op een flat in Amsterdam-Zuidoost en waren toe aan een ruimer huis in een groenere omgeving. Toen de gemeente Amsterdam besloot op een voormalig moestuinen complex bij hen in de buurt kavels te verkopen, waren ze al snel enthousiast.

In eerste instantie wilden Roel en Vanda voor één ton een huis laten bouwen, maar dat lukt niet in Nederland. NarrativA architecten kreeg de uitdaging om voor twee ton een ecologisch, biobased huis te ontwerpen. Mijn eerste ontwerpen waren eenvoudig om binnen het budget te blijven. Al snel bleek dat Roel en Vanda iets bijzonders en out-of-the-box in gedachten hadden en ze wilden hun budget daarom vergroten.

Het verhaal

Bij elke project probeert NarrativA architecten een duidelijk narratief/verhaal te gebruiken als een rode draad voor het ontwerp. Het is meestal even zoeken voordat het juiste concept is gevonden. Met Roel en Vanda was dat niet anders. In het begin kwam ik zelf met ideeën, omdat zij het onderling nog niet helemaal eens waren over wat ze eigenlijk wilden. Mijn eerste ontwerp viel niet in de smaak, maar maakte wel iets los. Vaak heb je eerst een voorstel nodig om op te kunnen reageren. Uiteraard stonden Roel en Vanda open voor een nieuw ontwerp. We voerden gesprekken over hun wensen, dromen en enkele persoonlijk aspecten, zoals wie er meestal kookt in het gezin en waar ze ’s ochtends hun koffie wilden drinken.

Aan de hand daarvan maakte ik een nieuw voorstel: een huis op maat dat tegelijkertijd geen standaard uiterlijk had. Het narratief begint met een hoofdvorm die eenvoudig is als een kindertekening van een huis. Alleen steekt daar een ‘speciaal element’ doorheen.

Beschermende buitenlaag

Het verhaal gaat verder over een zacht, warm binnenhuis met een beschermende buitenlaag. Een duidelijke rol is weggelegd voor de oriëntatie van de woning. De uitvoering in natuurlijke materialen en met oog voor details leidde uiteindelijk tot een bijzonder eindproduct. De beschermende buitenlaag is als het ware om het zachte binnenhuis heen gevouwen, vanaf de noordgevel, door het dak, tot aan de zuidgevel. De noordgevel is door deze buitenlaag redelijk gesloten. Bij de zuidgevel stopt de beschermende laag ongeveer drie meter boven het maaiveld met een duidelijke rechte lijn, alsof met een schaar het dak haarscherp is afgeknipt.

Daaronder zorgen de grote ramen voor veel licht en zicht. Het speciale element van donker hout is zichtbaar en tastbaar vanaf binnen en buiten, vanaf het zuiden tot aan het noorden. Dit donkere houtelement vormt aan de noordkant de ingang en entreehal, met een verbinding naar de eerste verdieping. Aan de zuidkant vormt het element een zithoek die de eethoek en het woongedeelte met elkaar verbindt. Op de eerste verdieping vormt het element een van de kinderkamers.

Fase
gerealiseerd
Adres

0000AA Driemond
Noord-Holland

Woonmilieu
dorps of landelijk
Doelgroep
woning bouwen
Jaar van oplevering
2015