icon
Woonhuis Schijf
Woonhuis Schijf

Na het splitsen van een kavel in het buitengebied van Schijf ontstond de ruimte een huis te bouwen op een conventioneel bouwvlak. Door het huis geheel naar achteren op het bouwvlak te plaatsen en gebruik te maken van de regels voor vergunning vrij bouwen bleek het mogelijk de woning op een compromisloze manier in het landschap te positioneren.

De woning bevindt zich op een fraaie locatie in het buitengebied van Schijf. Het kavel in een bosrijke omgeving heeft het bijzondere concept van de woning bepaald. De woning staat radicaal als een langwerpig en slank element van 46 meter in het landschap. Bewegen in de woning is als een wandeling en biedt steeds bijzondere perspectieven op de natuur die het huis aan alle zijdes omgeeft.

De woning bestaat uit twee separate bouwdelen onder een doorlopend dak. Daardoor ontstaat een functionele scheiding tussen de woning en het gastenverblijf annex werkatelier. In het open tussengebied bevinden zich de beide entrees en ontstaat een prachtig ingekaderd perspectief op het achterliggende landschap. De elementaire vorm van de woning refereert aan de archetypische landelijke vormentaal in de omgeving maar neemt tegelijkertijd een kritische houding in ten opzichte van stereotype landelijke architectuur.

Met een beperkte budget en zonder hoofdaannemer is een woning tot stand gekomen die volledig aan de bijzonder wensen van de opdrachtgever voldoet.

Het woonhuis is in 2019 genomineerd voor "BNA Beste Gebouw van het jaar". 

(Foto's Michel Kievits)

Fase
gerealiseerd
Adres

4721 AW Schijf
Brabant
Nederland

Woonmilieu
dorps of landelijk
Doelgroep
woning bouwen
Jaar van oplevering
2018