icon

Woonhuis Rijnsweerd

G-architecten

De wijk Rijnsweerd in Utrecht is op de te delen in 2 delen die ieder een toonbeeld zijn van een architectuurstroming. Enerzijds het organische plan van Alberts en Van Huut en anderzijds het rechtlijnige stratenpatroon met (semi-)bungalows. Het ontwerp bestaat uit twee strak vorm gegeven volumes die met elkaar verbonden door een lichte, dubbel hoge hal die door de glazen puien aan weerszijden zicht biedt op tuin en aangrenzende groen. De tweedeling werkt door in de programmatische invulling. De kinderen wonen links en de ouders rechts. Dit komt ook tot uiting in de kelder waar een speelkamer en een kantoor een plek hebben gekregen. De woonkeuken is echter het hart van het huis. De grote glaspartijen zorgen voor een sterke verbinding tussen binnen en buiten. Door de grote schuifpui wordt het overdekte terras een typische buitenkamer. Er is gekozen voor een beperkte hoeveelheid, onderhoudsvrije materialen. De gevels van het in houtskeletbouw opgetrokken woonhuis zijn afgewerkt met donkergrijs stucwerk en een beton-kleurige granulaatplaten. Door de gunstige oriëntatie van de woning voorziet deze grotendeels in zijn eigen energiebehoefte door toepassing zonne-collectoren voor warm water en PV-panelen voor elektriciteit.

Fase
gerealiseerd
Adres

Cicerolaan 17
3584 AJ Utrecht
Utrecht
Nederland

Woonmilieu
rand van de stad/buitenwijk
Doelgroep
woning bouwen
Jaar van oplevering
2012