Thumbnail
Gepubliceerd: 04-04-2007 Laatste update: 13-11-2018

In de Woonkrant van de Telegraaf van 4 april vertelt Petra Slaats over haar belevenissen tijdens de bouw van haar eigen woning op IJburg in Amsterdam. Is het eigenlijk duur om een eigen woning te bouwen? Dat hoeft niet. Met het omzeilen van de projectontwikkelaar en het zelf de handen uit mouwen steken kan particulier opdrachtgeverschap zelfs een lucratieve bezigheid zijn, zeker in een dure stad als Amsterdam.

erfpacht

“Maar wat betaal je nu voor in ons geval 180 m² opgespoten land waar je een vrijstaand huis op mag bouwen? Zegge en schrijve 110.000 euro exclusief btw. Omdat Amsterdam eigenaar blijft van de grond, wordt deze in erfpacht uitgegeven. Je betaalt daarvoor een jaarlijkse betaling in de vorm van een canon, in dit geval een bedrag van 3650 euro, jaarlijks geïndexeerd en aftrekbaar van de belasting. Je kunt ook voor 50 jaar afkopen. In dat geval staat de afkoopsom gelijk aan de grondwaarde van de kavel. Btw moet in beide gevallen worden afgedragen. De meningen zijn erover verdeeld wat gunstiger is.

jaarlijkse canon

Wij hebben gekozen voor de jaarlijkse canon. Immers, je hoeft dan geen lening van 110.000 euro af te sluiten voor de afkoop. Later kan dat altijd nog. De grond is rond, maar nu nog een huis erop. Liefst casco, want zelf erg handig. Eerst maar even de ruwe kosten daarvoor. Gekozen is voor een rechtstreeks af fabriek casco van 35 cm dikke cellenbeton wanden. Staat in vier dagen, als we het moeten geloven, voor de prijs van 47.000 euro inclusief levering cellenbetonblokken voor de binnenmuren. Uiteraard moet er ook nog geheid worden. 15 palen gaan de grond in voor 4700 euro. Daarop komt de fundering à raison van 13.500 euro. Voilà het skelet. Vervolgens is het waterdicht maken van de woning aan de beurt.

kwaliteit

Er is niet gekozen voor goedkopere kunststof kozijnen, maar voor speciaal gecoate aluminium met HR++ dubbelglas van groot formaat en afwijkende maten. Kosten zo'n 19.000 euro inclusief buitendeuren en zijgevel dakopbouw. Daar komen nog bij de kosten voor de dakbedekking, waarvan we uit zijn gegaan van 5000 euro en gevelbekleding (deels hout, deels stuc) van 20.000 euro. Zo, laat nu de zondvloed maar komen. Voordat het huis goed en wel staat, zijn er natuurlijk ook al kosten gemaakt. Zoals de btw van de grondwaarde, de notaris, de architect en constructeur voor de bouwtekeningen, de leges voor de bouwaanvraag, taxatierapport en niet te vergeten de nutsaansluitingen, waarvoor je zo'n 6 à 7000 euro kwijt bent.

niet bezuinigd op vaste onderdelen

Daar komen nog bij elektra, riolering, kozijnen en deuren binnen, sanitair, schilderen, twee stalen trappen, betonnen vloeren met vloerverwarming, mechanische ventilatie, stukadoren, airco in de slaapkamer en twee open haarden. Op arbeidsloon, meestal een grote kostenpost, wordt bezuinigd door zo veel mogelijk zelf te doen en de keuken gaat mee uit het oude huis. Voor dat alles is een hypotheek afgesloten van 220.000 euro. Er is absoluut niet bezuinigd op alle vaste onderdelen van het huis. Daar lijden de inrichting en de tuin onder, maar dat komt later wel.
Met die 220.000 euro moeten we het redden. Wat je daarvoor hebt, is een vrijstaand huis dat je helemaal naar eigen smaak kunt uitvoeren, want de gemeente bemoeit zich niet met het uiterlijk. Met een netto verbruiksoppervlak van ongeveer 150 m² over twee verdiepingen, exclusief dakterras. Parkeerruimte voor twee auto's op eigen terrein en een kleine, maar prettige tuin. En dat op 10 minuten met de tram van het Centraal Station in Amsterdam. Voorwaar een ongekende luxe voor een 'zacht' prijsje!”

Bron: Telegraaf, De Woonkrant 4 april 2007