Thumbnail
Gepubliceerd: 14-11-2008 Laatste update: 16-11-2018

Starters krijgen steeds moeilijker een woning. Wanneer particulieren samen een woning bouwen kunnen ze dure tussenpersonen uitschakelen en bovendien financieel voordeel halen uit grootschalig bouwen. Op die manier is het ook voor starters mogelijk een huis te kopen. Lees hier de bouwervaringen van de starters.

Eigen woonruimte gewenst

Femke te Dorsthorst (21) en Marco Nijland (24) uit Didam wonen nog bij hun ouders maar willen graag samenwonen. “We zijn al bijna zes jaar bij elkaar. Ja, ik was vijftien... In juli ben ik klaar met mijn studie pedagogische wetenschappen in Nijmegen. Dan heb ik waarschijnlijk nog niet direct een baan, dus moeten we de hypotheeklasten voorlopig van Marco's salaris bekostigen.”

Kopersvereniging

Femke en Marco hebben zich aangesloten bij de kopersvereniging BIZON: ‘Bouwen in Zevenaar-Oost Nu’. “We hebben elke maand een algemene ledenvergadering”, zegt hij. “Daarnaast zit ik in de architectenwerkgroep en dat betekent ook regelmatig vergaderen. Je hebt drukke en minder drukke tijden, maar gemiddeld ben ik er een uur per week aan kwijt.”
Femke: “Er is ook net een nieuwe werkgroep gestart om te kijken of we bijvoorbeeld korting kunnen krijgen op de keukens, omdat we er zoveel tegelijk bestellen.”

Gekozen voor betaalbare rijwoning

Het stel heeft gekozen voor een rijteshuis met een open keuken, twee slaapkamers en een tuin. “Een huis voor 130.000 euro”, zegt hij. “Dat vind je anders nergens. In Didam kost een rijtjeshuis zeker 190.000 euro.”

Robin van Rootseler (21) en zijn vriendin Paulien Terhorst (19) hebben zich ook aangemeld bij BIZON. Helaas waren er teveel aanmeldingen bij de kopersvereniging en was er voor Robin en Paulien geen plek meer. Robin: “Mijn vriendin en ik hebben ons toen aangemeld bij de stichting WOEL, die meehelpt kopersverenigingen op te richten.”

Enthousiast over CPO

Robin en Paulien uit Westervoort willen al een tijdje samenwonen. “Ik heb elektrotechniek in Enschede gestudeerd. Na mijn afstuderen woon ik weer bij mijn ouders in Zevenaar, totdat we iets voor ons zelf hebben.” Een kennis van BIZON maakte hen enthousiast voor collectief particulier opdrachtgeverschap.

Inmiddels is hij voorzitter van de tweede kopersvereniging van Groot Holthuizen: de Bem-bouwers. De eerste paal van de tien woningen gaat in maart 2009 de grond in. De goedkoopste woning van de vereniging wordt voor 130.000 euro gebouwd.

Zelfde architect en adviesbureau

Tijdens de voorbereiding van de bouw heeft de vereniging veel kennis opgedaan bij de andere vereniging BIZON.  Van Rootseler: “Bij BIZON zitten veel bekenden van elkaar, maar dat is bij ons niet het geval. Wij zijn als belangstellenden bij elkaar gezet. We hebben wel veel aan de ervaringen van BIZON gehad en werken met dezelfde architect en met hetzelfde adviesbureau. We hebben een eigen afweging gemaakt, maar Hulshof uit Delft bleek veruit de beste. Deze architectengroep heeft ook ervaring met CPO.”

Bron: De Gelderlander 12 november 2008