duurzame bouwmaterialen
Gepubliceerd: 09-01-2019

Om meer te weten te komen over de duurzaamheid van bouwmaterialen kun je te rade gaan bij het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE).

vergelijken materialen op milieugebied

Om een goed beeld te kunnen krijgen van de milieubelasting van een product, is het noodzakelijk om een Levens Cyclus Analyse (LCA) te maken. Bij een LCA wordt een product beoordeeld gedurende alle levensfasen. Hierbij wordt onder meer gekeken naar winning van de grondstof, bewerking, transport, levensduur, onderhoud en afval. De effecten worden via een rekentool vertaald in de zogeheten schaduwkosten van een product. Hoe lager de schaduwkosten, hoe duurzamer een product. De milieuclassificaties op de website van het NIBE visualiseren het resultaat van de productvergelijking op milieugebied. Behalve in boekvorm en via bovengenoemde website, kun je de milieuclassificaties ook met een gratis app op je telefoon raadplegen, met de meest actuele stand van zaken!

DUBO-keur

De milieutechnisch beste producten binnen een productgroep komen in aanmerking voor een DUBO-keurcertificaat. Door zijn strenge, maar wetenschappelijke normen, is DUBO-keur inmiddels breed gedragen. 

verantwoord (ver)bouwen

Je kunt de gratis Infobladen van SBRCURnet inzien, met name nummer 444 - Verantwoord (ver)bouwen: keuze van materialen. Hierin wijst met op vier oplossingsrichtingen op tot een juiste keuze te komen.

  1. Hergebruik van producten en zorgvuldig slopen.
  2. Levensduur materiaal afstemmen op functie, waarbij je met name moet denken aan materialen die buiten of in een vochtige omgeving lang mee moeten kunnen.
  3. Vernieuwbare grondstoffen, zoals hout, bamboe, schapenwol, vlas en stro.
  4. Herbruikbare en recyclebare producten, waarbij PVC genoemd wordt waar de hoge mate van recyclebaarheid de milieubelasting van de productie sterk reduceert. 

meer informatie?

En als je in het woud van duurzame houtkenmerken tussen al die bomen het bos niet meer ziet, kijk dan eens op https://www.tpac.smk.nl/32/home.html. Er zijn inmiddels ook allerlei handige apps beschikbaar, zoals de Keurmerkenwijzer, de Recyclemanager en de CO2-calculator. Meer wetenschappelijk gerichte informatie is te vinden op https://www.biobasedeconomy.nl/groene-grondstoffenreeks/.