kleuren plafond, wand, vloer
Gepubliceerd: 10-01-2019

Je hebt de keuze uit vele soorten wandafwerking. Stucwerk, spachtelputz, structuurverven, leerstuk, natuurverven, kalkverf, textielbehang, vliesbehang, allemaal hebben de materialen zo hun eigen uitstraling en kwaliteiten. 

vliesbehang

Een voordeel van vliesbehang is dat het sterk is en niet krimpt. Je kunt je want ook een persoonlijk tintje geven, bijvoorbeeld door behang met foto's van je dierbaren of van leuke momenten. 

wandpanelen

Een trend zijn wandpanelen met een houtfinish en zichtbare (of juist nauwelijks waarneembare) groeven. Zulke panelen passen in vele typen woningen en bieden bij slechte muren een weinig ingrijpende oplossing om toch een strak resultaat te krijgen met een bijzondere uitstraling.

leemstuc, pleisterkalk, leemverf of bamboe

Je kunt ook kiezen voor materialen waarbij tijdens e productie rekening wordt gehouden met het milieu. Een aantal vakmensen is gespecialiseerd in het aanbrengen van producten als leemstuc, pleisterkalk (tadelakt), leemverf en bamboe wandpanelen.

vraag advies

Of je nu kiest voor een ultrastrakke afwerking met stuc, een textielbehang of een ruige betonlook, vraag een vakman altijd naar zijn ervaringen met de wandafwerking die je op het oog hebt. Samen kom je tot het beste resultaat.

de beste wandverf

Kies je voor wandverf? Bepaal dan vooraf voor welk kleurenschema je kiest, want kleuren beïnvloeden elkaar. Komt op twee muren een verschillende kleur verf? Dan heeft de ene kleur door lichtreflectie effect op de andere kleur. Zo tast een donkere wand de lichte kleur op de andere wand aan.  Pas ook op met twee wanden donker te schilderen, omdat de kamer dan smaller oogt. De meest natuurlijke manier op je kamer kleur en sfeer te geven, is de natuur na te bootsen. Buiten komt het zonlicht van boven, dus geef het plafond de lichtste kleur en de vloer de donkerste. De wanden krijgen een teint die ertussenin zit. 

spelen met teinten

Heb je een oud huis met een hoog plafond? Haal dan het plafond visueel naar beneden. Dit doe je door zowel het plafond als de vloer een donkere teint te geven en de wanden een stuk lichter te maken. Dit werkt ook als je je kamer breder wilt laten lijken. 

spelen met kleuren

 

glanzende of matte verf?

Pas op met glanzende verf op muren. De glans zal genadeloos oneffenheden zichtbaar maken, wat matte verf juist niet doet. Voor welke afwerking met verf je ook kiest, bepaal in goed overleg met een vakman welke verf van professionele kwaliteit je het best kunt toepassen. Goede verf dekt beter en heeft mooiere, duurzame kleuren. Je hebt dan jarenlang plezier van zo'n wand. 

tip!

Zit eenmaal de werf, het stuc of het behang op de muur, dan heb je een mooie basis om de wand verder te verfraaien. Je kunt bijvoorbeeld fotolijsten of schilderijen ophangen. Deze komen beter tot hun recht met een uitgekiende verlichting die tevens je woonkamer op een subtiele manier bijverlicht.