interieurstijlen
Gepubliceerd: 13-01-2019 Laatste update: 18-03-2019

Vaak is ons woninginterieur in de praktijk niet veel meer dan een toevallige samenloop van een reeks (aankoop)beslissingen die we in de loop van de tijd over de inrichting van onze woning hebben genomen. Als zich bij het bouwen of verbouwen van je huis of bij een verhuizing naar een andere woning dan de unieke gelegenheid voordoet om een nieuwe start te maken, kan het -als je daarbij hulp wilt hebben- de moeite waard zijn een interieurarchitect of interieurstylist bij de inrichting van je woning te betrekken. 

wat doet een interieurstylist?

Een goede interieurstylist zal je altijd vragen welke sfeer je in je huis (of in een bepaalde ruimte) wilt creëren en proberen te achterhalen hoe je je woning in de alledaagse situatie gebruikt en wat voor woonstijlen meer en minder bij je passen. Hij zal ook met je willen bespreken wat voor wensen en ideeën je zelf over het inrichten van je woning hebt en welk budget je te besteden hebt. Als een stylist hiervan een goed beeld heeft, zal hij zijn kennis, ervaring en creativiteit inzetten om ruimten in je woning te helpen realiseren die daarop inspelen. Door te spelen met materialen, kleuren, texturen en vormen kunnen totaal verschillende sferen worden gecreëerd en kunnen ruimten worden ontwikkeld die je inspireren en positief verrassen, waarin je je thuis voelt en waarin je prettig woont. Vaak wordt gesteld dat een interieurstylist zich vooral bezighoudt met het decoreren van ruimten (vooral aandacht heeft voor esthetiek). 

woningontwerp

Bij de styling van je interieur gaat het om het combineren van een groot aantal verschillende woonelementen. Over een deel van deze elementen wordt al bij het ontwerpen van je huis en interieur besloten. De architect die je huis ontwerpt denkt na over de ruimtelijke effecten in je huis, de indeling van de totale ruimte in verschillende vertrekken, de grootte en akoestiek van de vertrekken, de relatie tussen binnen- en buitenruimte, de positie en grootte van de gevelopeningen, de hoogte van de plafonds, de positie van binnenwanden, de uitvoering van de (binnen)deuren en het deurbeslag, de positie van plafondlichtpunten en schakelaars, de positie en uitvoering van de verwarmings- en ventilatiesystemen in je huis, de positie en hoeveelheid bergruimte in huis, enzovoort. Een deel van deze werkzaamheden kan bij het ontwerpen van nieuwe woningen ook zijn uitgevoerd door een binnenhuisarchitect (ook wel interieurarchitect genoemd). 

nieuw bouwen of verbouwen?

Als je je woning zelf bouwt, heb je als opdrachtgever van je architect en/of aannemer natuurlijk invloed op dergelijke beslissingen en kan je dus al in een vroeg stadium relaties leggen met de latere inrichting van je huis. Als je plannen hebt om je bestaande woning te verbouwen of je net gekochte nieuwbouwwoning zelf af te bouwen, kan het aanbrengen van wijzigingen in het woningontwerp hoge kosten met zich meebrengen, waardoor je minder geld overhoudt voor de styling en inrichting van je huis. Als je (ook) wijzigingen wilt aanbrengen in het woningontwerp ligt de keuze voor een interieurarchitect wat meer voor de hand. Als je focus ligt op de inrichting van je woning kan je ook een interieurstylist inschakelen. 

styling en inrichting

In het ideale geval sluit de styling en inrichting van je woning naadloos aan op het woningontwerp. Bij de styling en inrichting van je woning komt de focus meer te liggen op allerlei andere (vaak meer decoratieve, esthetische en functionele woonaspecten, zoals:

  • de toepassing van kleuren, texturen en materialen in iedere ruimte (wanden, plafonds, vloeren)
  • de verlichting van de verschillende ruimten in buiten je woning 
  • de toe te passen raamdecoratie (keuze uit type gordijnen, lamellen, screens, etc.) 
  • de inrichting van je keuken (positie, uitvoering, stijl, inbouwapparatuur, etc)
  • de keuze van tafels, stoelen, banken, kasten en ander meubilair
  • de keuze en plaatsing van planten, potten, bloemen en vazen in je huis
  • de decoratie van wanden (bijvoorbeeld met foto’s of schilderijen)
  • de plaatsing van bijzondere objecten in ruimten (b.v. kunstobjecten)
  • de aankoop en plaatsing van bedden, matrassen, kussens en stoffen
  • de aanschaf en plaatsing van audiovisuele en/of computerapparatuur
  • de aanschaf en plaatsing van huishoudapparaten (witgoed, keukenapparaten, etc.)

kosten interieurstyling

Je kunt natuurlijk enorm uitpakken om je woning op een bijzondere manier in te richten. Er zijn volop mogelijkheden om je huis een hele luxe uitstraling te geven en astronomische bedragen te spenderen aan de inrichting van je woning.  Maar je hoeft niet altijd over een groot budget te beschikken om een bijzonder interieur te realiseren waarin je je echt thuis voelt. Vaak kan ook met een beperkt aantal eenvoudige en betaalbare ingrepen een verrassend en krachtig effect worden bereikt. 

wat is het verschil tussen een interieurarchitect en een interieurstylist?

Je kunt een interieurarchitect (binnenhuisarchitect) of een interieurstylist bij het ontwerp van je interieur inschakelen. Wil je weten wat het verschil is tussen beide beroepen? Leze dan deze blog om meer over dit onderscheid te weten te komen.