keukenopstelling
Gepubliceerd: 20-01-2019 Laatste update: 26-01-2019

De keuken is tegenwoordig in woningen vaak veel meer dan alleen maar de plaats om te koken. Of je nu veel of weinig ruimte ter beschikking hebt, bij het kiezen van de juiste keukenopstelling is veel vindingrijkheid nodig. In dit artikel helpen we je graag een stukje op weg.   

woonkeuken

Veel mensen gebruiken de keuken ook om samen te eten of te borrelen of om aan de eettafel ook de rest van de dag samen te komen voor gesprekken of andere activiteiten. We spreken dan van een woonkeuken. In een woonkeuken speelt de eettafel een centrale rol. 

eilandkeuken

Veel mensen houden van een eiland-keuken. Zo’n keuken wordt vaak chiquer gevonden dan een gewone keuken. Je kunt het eiland gebruiken als de plek waar (ook) gekookt wordt (kookeiland), maar het kan ook de plaats zijn waar alleen het eten wordt voorbereid en wordt gegeten. Het koken zelf gebeurt dan op een andere plek in de keuken. De functie van het eiland bepaalt ook de hoogte van het eiland. Als je het eiland ook gaat gebruiken om te koken, is het niet handig om uit te gaan van tafelhoogte. Als je koken en eten wilt combineren, kan je beter van een hoger blad uitgaan. In die gevallen wordt in eiland-keukens daarom vaak gekozen voor een wat hogere bar met barkrukken. Als elders in de keuken wordt gekookt, kan je voor de voorbereiding van het eten en de maaltijden een gewone eettafel als eiland laten fungeren.  Als je kiest voor de oplossing met een bar waaraan ook wordt gekookt, hoef je niet persé een hele grote keuken te hebben. Voor een eiland-keuken waaraan je niet kookt heb je wel een grotere (open) ruimte nodig. 

hoekkeuken of L-keuken

De hoekkeuken, ook wel L-keuken genoemd, staat bekend als een van de meest praktische en efficiënte keukens. Niet alleen zijn de looplijnen in een hoekkeuken kort, vaak kunnen beide keukendelen ook tegen een achterwand worden geplaatst, waardoor er boven het werkblad meer mogelijkheden zijn om keukenkastjes of keukeninbouwapparatuur te plaatsen.

kleine keuken

Kleine keukens lenen zich niet (of minder) voor het realiseren van een woonkeuken of keuken-eiland. In kleine keukens komt het er erg op aan zo praktisch mogelijk met de beschikbare ruimte op te gaan. Vaak moet daarbij een praktische afweging worden gemaakt tussen het inleveren van bergruimte en het achterwege laten van keukenapparatuur. In een kleine keuken kan je alleen met minder bergruimte toe wanneer je afstand doet van een deel van je keukencollectie of als er in de directe nabijheid van de keuken een extra mogelijkheid aanwezig is om spullen op te bergen, zoals een kast, bijkeuken of kelderruimte.  Als dat niet mogelijk is, zal je kritisch moeten omgaan met de hoeveelheid keukenapparatuur die je in je keuken kunt plaatsen. Een kleine keuken oogt al snel erg vol en chaotisch. Door een slimme inrichting kan je ervoor zorgen dat je keuken –ook als deze intensief wordt gebruikt- een plezierige, rustige aanblik geeft. 

U-keuken

De U-keuken heeft als grote voordeel dat je -ook als je keuken niet zo groot is- gebruik kunt maken van drie werkbladen en alles direct onder handbereik hebt.  Als je een van deze drie werkbladen als bar uitvoert, kan je dat deel gebruiken om te eten. Je hebt dan wel wat minder werkruimte, maar je benut wel de mogelijkheid om van je keuken een woonkeuken te maken. Om te voorkomen dat je tussen de pannen en de afwas zit te eten, vereist de combinatie van koken, eten en afwassen in een kleine ruimte wel wat extra discipline. 

rechte keuken

Rechte keukens worden in Nederland het vaakst toegepast. Als je kiest voor een rechte keuken is een lengte vanaf circa drie meter wel wenselijk. Door te kiezen voor wat een wat diepere keuken (met diepere kastruimte), kan je in een kleine ruimte toch alles goed kwijt. 

keukenonderdelen

Een keuken is meestal opgebouwd uit keukenkasten, keukenapparatuur en een werkblad. De meest gangbare keukenapparatuur zijn de kookplaat, de oven, de afzuigkap, de magnetron, de koelkast, de vriezer en de vaatwasser. Je kunt al deze onderdelen bij één keukenleverancier betrekken, maar het is ook mogelijk dat bij verschillende leveranciers te doen.