bouwbedrijf klusbedrijf selecteren
Gepubliceerd: 04-04-2019

Jongeren in onder meer Zelhem en Steenderen die van de gemeente Bronckhorst een bouwlocatie toebedeeld kregen voor starterswoningen, hebben de nodige vertraging opgelopen. Zij zijn nog steeds in gesprek met aannemers, die niet in de rij staan voor de relatief kleine woningbouwprojecten.

Ruim een jaar geleden konden jongeren zich inschrijven voor een starterswoning in Zelhem, Hengelo, Steenderen of Vorden. Dit zodat jongeren niet wegtrekken naar Doetinchem of Zutphen. Uiteindelijk werden vijf locaties vrijgemaakt voor in totaal 32 woningen. De deelnemers hebben door het collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) het heft in eigen handen. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de realisatie van de woningen. Dat proces verloopt echter stroperig.

Klein project en laag budget

,,Het zit nog niet helemaal mee", zegt Joris Horstink, die een van de acht toekomstige starterswoningen in Steenderen wil betrekken. ,,Sommige aannemers geven bij voorbaat al aan geen interesse te hebben. De voornaamste reden hiervoor is dat ze werk genoeg hebben en wij met een laag budget zitten. We hebben begin dit jaar een aantal gesprekken gevoerd, maar die leverden niets op. Een flinke teleurstelling.”

hoge bouwkosten

,,Ik herken mij wel in dit verhaal", zegt Lars Uyttenboogaart, een van de jongeren die wil gaan wonen op de plek van de voormalige Schildersoordschool in Zelhem. Veertien woningen moeten er gaan komen, maar het is wachten op een aannemer met een goed aanbod. ,,We hebben al vaak om de tafel gezeten", stelt Uyttenboogaart. ,,De een heeft nog een mooier concept dan de ander, maar uiteindelijk is het voor ons niet betaalbaar. Sommige aannemers hebben moeite met het feit dat wij van de gemeente geen huizen van boven de twee ton mogen bouwen. Voor dat geld een hoekwoning realiseren is ook bijna niet te doen.”

Er zijn voor het terrein in Zelhem nog twee aannemers in de race. Of de aannemer de huizen alleen gaat bouwen of deze ook gaat ontwikkelen, houdt Uyttenboogaart graag open. ,,We zitten simpelweg met een beperkt budget. Het worden geen huizen waarbij de architectuur het hoogtepunt zal zijn.

Goede organisatie vereist

Bram Klomps, voorzitter van Bouwend Nederland afdeling Achterhoek, is niet bekend met het geluid van de jongeren. ,,Aannemers doen van allerlei projecten, groot en klein. Maar hoe concreter het project is, hoe sneller de aannemer alles in kan plannen. Als een CPO-project acht deelnemers heeft, heeft een aannemer ook acht opdrachtgevers. Het is moeilijk om iedereen in de kruiwagen te houden. Als het te veel tijd kost, kiest de aannemer voor wat anders.”

Het ene project loopt sneller dan het andere, ziet Bronckhorst-wethouder Evert Blaauw. ,,Wij hebben er als gemeente alles aan gedaan, het is nu aan de jongeren zelf. Ze kunnen wel een paleis willen bouwen, maar er moeten keuzes gemaakt worden. Het gaat ten slotte om starterswoningen. Hopelijk stromen de jongeren over zes, zeven jaar door naar bijvoorbeeld een reguliere twee-onder-een-kapwoning.”

Blaauw verwacht dat bij zeker één of twee projecten de schop dit jaar nog in de grond gaat.

Bron: artikel Kay Scholten De Gelderlander (4 april 2019)