geen gasaansluiting
Gepubliceerd: 09-07-2019

Wat moet je als huiseigenaar doen om je woning van het aardgas te kunnen afkoppelen. De organisatie Milieucentraal biedt hier aandacht aan op haar website. In onderstaand artikel vatten we de stappen die Milieucentraal adviseert te nemen kort samen. 

Aardgasvrij in stappen

Veel mensen vragen zich af hoe ze het best kunnen omgaan met alle berichten dat zoveel mogelijk woningen de komende tijd aardgasvrij moeten worden. Wanneer je plannen in deze richting hebt, bedenk dan dat het vervangen van je CV-ketel niet de eerste, maar de laatste stap is. 

Stap 1: isoleren

Check eerst of je woning goed is geïsoleerd. Beoordeel of het nuttig is je dak, gevels, ramen en/of vloer (beter) te isoleren en maak er daarna werk van deze adviezen (eventueel stapsgewijs) op te volgen. De beoordeling kan je natuurlijk ook aan (onafhankelijke) professionals overlaten. Die kunnen je dan meteen informeren welke maatregelen je het best kunt nemen. Woningen die na 2000 zijn gebouwd, zijn al goed geïsoleerd. 

Stap 2: ventileren

Goede ventilatie is van belang voor je gezondheid. Het kost energie, maar dat is geen verspilling. In veel woningen is de ventilatie onvoldoende. Tot ongeveer 1980 zijn huizen gebouwd met natuurlijke ventilatie: via raampjes en roosters zonder mechanische afvoer. Als je in zo'n woning woont, kun je je ventilatie in kamers die je verwarmt verbeteren met een ventilatie-unit die warmte terugwint. Aanwezige ventilatieroosters zijn handig om in de zomer en het voor- en naseizoen voor frisse lucht in huis te zorgen. Maar in de winter komt er door de roosters koude lucht de kamer in. In het stookseizoen doe je de roosters dan dicht en gebruik je de ventilatie-unit. Met dit systeem krijg je betere ventilatie, zonder dat je energieverbruik stijgt (maar je bespaart er ook niets of niet veel mee). Wel voelt het prettiger aan in huis, omdat er minder koude tocht uit roosters of raampjes het huis in komt. Woon je in een woning met mechanische ventilatie, dan kun je jouw mechanische ventilatie verbeteren door de aanvoer en afvoer van frisse lucht automatisch te laten sturen. Sensoren meten de kwaliteit van de lucht, en laten het systeem harder of zachter werken. Zo heb je nooit te weinig, maar ook nooit te veel ventilatie. Met deze ventilatie op maat bespaar je energie. Het wordt ook wel vraaggestuurde ventilatie genoemd.

Stap 3: radiatoren

Ben je van plan je cv-ketel op aardgas te vervangen door een duurzaam alternatief, dan moet je weten of je radiatoren geschikt zijn voor lagere temperaturen. Zo niet, dan moet je rekening houden met aanpassingen zoals het aanleggen van vloerverwarming of het plaatsten van speciale lage temperatuur radiatoren. Lees meer op Lage temperatuur verwarming

Stap 4: elektrisch koken

Elektrisch koken is één van de laatste stappen. Met koken verbruik je niet zo veel energie, zo’n 2 tot 3 procent van je jaarlijkse gasverbruik. Heb je besloten een nieuwe keuken te laten plaatsen, kies dan meteen voor elektrisch koken op inductie, of laat in elk geval in de meterkast een aparte groep en een leiding naar de keuken aanleggen voor als je later een inductie kookplaat neemt. Lees meer op Inductie kookplaat.

Stap 5: vervang je CV ketel door duurzame verwarming

Wanneer je woning goed geïsoleerde is en is voorbereid op aardgasbrij wonen, check dan tegen die tijd het warmteplan van de gemeente voor jouw wijk.

Als er een warmtenet komt, heb je geen warmtepomp nodig. En ook geen andere radiatoren waarschijnlijk (behalve als het warmtenet met lage temperatuur werkt). Informeer hoe je woning warm water voor de douche en keuken krijgt.  Lees meer over warmtenetten. Een zonneboiler of douche met warmteterugwinning kan een goede aanvulling zijn.

In een klein aantal wijken komt er misschien groen gas (bijvoorbeeld gas uit biomassa), in combinatie met een hybride warmtepomp. Zo verwarm je je huis voornamelijk elektrisch, met het gebruik van groen gas als het koud is.

Komt er géén warmtenet, géén groen gas en géén collectieve warmtepomp? Dan kan je de stap nemen naar een eigen volledig elektrische warmtepomp. Je kunt hem combineren met een zonneboiler voor warm water en infraroodpanelen voor bijverwarming. Pas zo nodig je radiatoren aan (zie eerder).

bron: website Milieucentraal