domotica
Gepubliceerd: 17-06-2020

Wel of geen smart home systeem in huis halen? Wat heb je nodig, past het in jouw woning, en wat kun je eigenlijk met al die slimme apparaten? Het grote voordeel van smart home systemen is dat ze passen binnen elk huishouden, omdat huisautomatisering ‘modulair’ werkt. Dit betekent het stapelen van slimme bouwblokken die op verschillende manieren in elkaar passen, en ruimte bieden voor uitbreiding in de toekomst. Je zult wel goed moeten beginnen, anders heb je snel het digitale plafond bereikt!

Past een smart home systeem in mijn huishouden?

Zonder te weten wat voor een woonruimte het betreft, of wie er deel uitmaakt van dit huishouden, kunnen we deze vraag al positief beantwoorden. Wanneer je niet beschikt over internet wordt het lastig, maar dan is het al bijzonder dat je deze pagina kunt lezen. En überhaupt interesse hebt in dit onderwerp… Smart home, of domotica, of gewoon huisautomatisering is niets meer dan een verzamelnaam voor apparaten of diensten die op een bepaalde manier communiceren met andere apparaten en diensten, meestal via het internet. Daarom spreken we ook wel van het Internet of Things (IoT), ofwel het Internet der Dingen.

Digitale bouwstenen

Het betreft apparaten én diensten, dus smart home systemen zijn zeker niet beperkt tot hardware. Met software en cloud diensten kun je juist enorm veel bereiken. Als we spreken over ‘de cloud’, dan hebben we het over processen en toepassingen die via het internet gaan. Foto’s die online opgeslagen worden in plaats van op je telefoon bijvoorbeeld, of een document typen in Google Docs, dit zijn allemaal cloud toepassingen. Je zou op het eerste gezicht niet denken dat een verbinding met het internet van groot belang is voor huisautomatisering, toch gebeurt er meer buiten de woning dan je wellicht zult vermoeden. Digitale bouwstenen behoren tot hetzelfde ‘pand’, maar bevinden zich niet altijd op dezelfde locatie.

Begin met een goede fundering

Er is een kans dat je de draad nu een beetje kwijt begint te raken. Dit is niet vreemd, want online is in principe niets centraal georganiseerd. Alles verloopt via servers die over de hele wereld staan. Dit voelt een beetje vreemd, waarom moet een slimme deurbel camera verbinding maken met het internet, terwijl je vanuit de huiskamer een IP camera bij de voordeur wilt activeren? Wanneer je diezelfde camera wilt gebruiken om vanaf jouw vakantieadres de postbode thuis te woord te staan, dan merk je waarom internet connectiviteit zo van belang is. Om deze datastromen in goede banen te leiden heb je naast een wifi verbinding in huis ook een bridge of smart home hub nodig. Dat is een kastje met bijbehorende software die je alle slimme apparaten centraal laat beheren. Alles onder één virtueel dak dus. De Somfy TaHoma is een dergelijk systeem. Je kunt hiermee niet alleen apparaten en diensten van het merk Somfy mee bedienen, maar bijvoorbeeld ook slimme luidsprekers van Sonos of de spraakassistent van Amazon.

Spreken alle smart home systemen dezelfde taal?

Er zijn tientallen protocollen om apparatuur draadloos met elkaar in verbinding te stellen. Een aantal daarvan communiceren met elkaar, maar lang niet altijd. Zo kan één camera perfect werken met producten van Apple, maar niet met Google. Of juist andersom. Een gedeelde wifi verbinding is dus niet voldoende, de apparaten en software toepassingen moeten wel ‘compatibel’ zijn. De voornoemde smart home bridge speelt hier een rol in, ook kan apparatuur via updates uitgebreid worden. Mocht een apparaat toch niet direct werken met een ander systeem, dan is het wellicht mogelijk om via de gratis IFTTT app deze toestellen alsnog met elkaar te laten communiceren. IFTTT staat voor “If This Then That”. Zo kun je instellen dat wanneer de Philips Hue verlichting inschakelt in huis, ook automatisch de PoweredBlinds elektrische gordijnen sluiten.

Voor kleine en grote huishoudens

Een alleenstaande persoon die vaak van huis is, kan er baat bij hebben om de woning bewoond te doen lijken als inbraakpreventie. Dan is een smart home ook nuttig wanneer niet thuis bent. Wil je naast het vastleggen van inbrekers ook zien wanneer jouw kinderen van school komen? Dan is dit mogelijk met een IP camera een app voor je mobiel. Luidsprekers kun je door de gehele woning plaatsen, zo volgt muziek je naar iedere ruimte. Of vraag tijdens het koken naar een recept door jouw spraakassistent aan te spreken. In een grote woning zou je met wifi signaalversterkers kunnen werken, er bestaan ook mogelijkheden om een ‘mesh’ netwerk aan te leggen. Dan vormen meerdere apparaten samen een ‘net’ dat zich uitbreidt naarmate er meer apparaten aan dit netwerk worden toegevoegd. Zo bouw je een smart home systeem dat past binnen elk huishouden.