ladder01
Gepubliceerd: 15-04-2021 Laatste update: 05-05-2021

Trappen en ladders die omvallen zijn een van de grootste letselschadeveroorzakers. Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 120.000 gevallen van letselschade geconstateerd bij het klussen. Trappen en ladders zijn één van de grootste boosdoeners. Belangrijk dus, om te leren hoe je een ladder op de juiste manier kunt gebruiken. Dat scheelt schade!
 

Soorten ladders

Er bestaan verschillende soorten ladders. Je hebt een dubbele trap, die je kunt beklimmen vanaf beide kanten. Die is vooral handig voor als je samen met iemand op het trappetje wil staan. Eén aan iedere kant. Het welbekende huishoudtrappetje kan ook niet ontbreken. Iedereen heeft wel zo’n ding in het huis. Enorm handig om te gebruiken bij huis-, tuin- en keukenklusjes. De reformladder is een grote ladder die je in verschillende standen kunt vouwen. Een vouwladder vouw je in iedere vorm die je maar kunt bedenken. Hij is enorm flexibel. Een telescoopladder is een ladder die je makkelijk in- en uit kunt vouwen. Je kunt hem dus makkelijk ergens mee naartoe nemen.
 

Vouwladder

Een vouwladder kan vrijwel alle vormen aannemen die je maar kan bedenken. Waren wij mensen maar zo flexibel! Hij is geschikt voor vrijwel alle klussen door zijn flexibiliteit. Het enige waar hij niet echt geschikt voor is, zijn hele grote hoogtes. Je hebt verschillende merken vouwladders. Je hebt bijvoorbeeld de Altrex vouwladder, die vijf tot tien jaar garantie heeft. Daarnaast heb je de Little Giant, een merk wat gespecialiseerd is in professioneel gebruik. De Big One vouwladder is Belgisch en geschikt voor diverse inzet. De Waku vouwladder komt uit Duitsland en is geschikt voor heavy use.
 

Telescoopladder

De telescoopladder kun je erg makkelijk in- en uitvouwen. Een veilige telescoopladder is van hoogwaardige kwaliteit (hoogwaardig aluminium) en is voorzien van rubberen voetjes. Zo voorkom je dat de ladder gaat glijden of wegschuiven of dat de ladder krassen toebrengt aan de ondergrond of vloer. Check of je ladder voldoet aan de eisen van de Nederlandse warenwet en de EN 131. Op die manier ben je gegarandeerd veilig op je telescoopladder.
 

Hoe zet je een ladder neer?

Het klinkt heel simpel: het neerzetten van een ladder. Hoe moeilijk kan het zijn? Toch gebeuren er jaarlijks duizenden ongelukken met ladders en trappen. Een paar tips kunnen dus geen kwaad. Zorg dat de ladder met de juiste zijde tegen de muur staat. Het verlengde stuk van een ladder moet niet tegen de muur aankomen. Is dat wel zo? Draai ‘m dan 90 graden om! Belangrijk is ook dat je ervoor zorgt dat je je ladder stevig weg kunt zetten. Dus niet op een ondergrond die inzakt (zoals gras) of waar de ladder op glijdt. Een combinatie van het juiste materiaal en een geschikte ondergrond is hiervoor van cruciaal belang.

 

Waar moet je nog meer aan denken?

Voor je start, zijn er nog een aantal dingen waar je aan moet denken. Zorg ervoor dat de ladder goed staat. Voorkom dus dat je heel erg moet uitwijken en scheef op de trap staat om ergens bij te kunnen. Voor je het weet val je eraf en dan ben je verder van huis! Een kleine moeite dus om de trap even goed te zetten. Zorg daarnaast dat je probeert niet op de laatste trede te gaan staan. De ladder kan dan makkelijker wegschieten. Denk er ook aan: niet alleen de trap moet goede grip hebben, jouw schoenen ook! Je hebt niets aan een stevig staande trap als je er vervolgens afglijdt door je gladde schoenen. Koop dus schoenen met een goed profiel voor een goede grip. Tot slot: wanneer mogelijk, maak de ladder vast! Dat vergroot, natuurlijk, de stevigheid van een ladder.