Aardbol in gras
Gepubliceerd: 10-05-2021 Laatste update: 12-05-2021

Ben je een woning aan het bouwen? Of wil je graag je huidige woning verduurzamen en hier en daar wat aanpassingen doen? Tegenwoordig zijn er tal van manieren om duurzaam te bouwen en te verbouwen. Van betere isolatie tot helemaal van het gas af en een elektrische verwarming installeren. Als je een beetje handig bent met klussen, kun je genoeg doen om jouw woning duurzamer te maken. In dit artikel bespreken we de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen.

Muren isoleren

Een belangrijk onderdeel van duurzaam bouwen is de isolatie van de muren. Hierbij gaat het vooral om het behouden van de warmte in huis die je met de verwarming opwekt. Met slechte isolatie van de muren kan deze warmte snel naar buiten gaan en moet je dus extra stoken om de temperatuur op niveau te houden. Dat extra stoken is nadelig voor je portemonnee en het is slecht voor het milieu. Met het isoleren van de muren zorg je er dus voor dat de warmte langer binnen blijft en de energiekosten laag blijven.

Er zijn verschillende manieren om de muren te isoleren. De goedkoopste en voordeligste manier is om de buitenmuur te isoleren, maar vaak is dat bij bestaande bouw niet of moeilijk mogelijk. Daarom kan je er ook voor kiezen om de binnenmuur te isoleren. Hiervan zijn de kosten iets hoger en dus de terugverdientijd wat langer. Maar je maakt hiermee wel het wooncomfort beter en houdt de relatief energierekening laag.

Daken isoleren

Een ander groot deel van je huis waar de warmte doorheen kan verdwijnen, is natuurlijk het dak. Zeker bij wat oudere woningen is het dak niet altijd goed geïsoleerd. Ook het isoleren van het dak kan een goede verduurzaming zijn om de energierekening omlaag te krijgen. Het kan jaarlijks honderden euro’s schelen met goede dakisolatie, want ongeveer een derde van alle warmte gaat verloren via het dak, aangezien warmte stijgt. Welk soort dakisolatie het meest geschikt is, is natuurlijk volledig afhankelijk van de woning. De dakisolatie die het vaakste voorkomt, is isolatie aan de binnenzijde van het dak. Er worden dan schuimplaten geïnstalleerd aan de binnenkant van het dak die de warmte beter behouden. Deze platen worden alleen geplaatst bij schuine daken, want met een plat dak loop je risico op vochtproblemen. Ook kan je ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Op deze manier houd je de warmte beter op de andere verdiepingen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten en het is een ideale oplossing voor wanneer de zolderkamer niet bewoond wordt.