Tuinhuis met overkapping
Gepubliceerd: 09-06-2021

Heb je plannen om een Tuinhuis met Overkapping te plaatsen? Lees dan Hier welke varianten je eenvoudig Zelf kunt Bouwen en Welke je moet Uitbesteden.

Zelf een tuinhuis met overkapping bouwen

Wanneer je een relatief kleine tuin hebt, is de combinatie van een tuinhuis met overkapping de ideale variant voor zowel een zitplek als een gedeelte om spullen op te bergen. Hiermee krijg je een opgeruimde en geordende tuin, je kunt namelijk je tuingereedschap, tuinkussens en andere zaken uit het zicht opbergen. Je hoeft voor het bouwen van een tuinhuis geen volleerde bouwvakker te zijn, vaak worden de standaard bouwpakketten van volledige tekeningen voorzien met een stappenplan. Maatwerk tuinhuizen en overkappingen daarentegen niet, hiervoor is het handig wanneer je enige ervaring hebt met het stellen, plaatsen en bevestigen van staanders, ringbalken en dakplanken. Heb je nog nooit van deze termen gehoord? Dan kun je wellicht beter een specialist om hulp vragen.

Materiaalkeuze

De materiaalkeuze heeft een grote invloed op de keuze of je zelf aan de slag gaat met het bouwen van een tuinhuis of dat je een vakman in de arm neemt. Hieronder worden enkele populaire soorten uiteen gezet en beschreven of het eenvoudig zelf te bouwen is of niet. Daarnaast speelt het budget ook een rol bij deze keuze, zelf bouwen betekent vaak ook besparen.

Houten tuinhuis

Een klassiek tuinhuis wordt meestal uit hout vervaardigd. Hout is een natuurlijke materiaalsoort die relatief goedkoop, eenvoudig te bewerken en nog eens een isolerende werking heeft. Deze voordelen op een rij maakt hout een populaire keuze voor tuinhuizen en overkappingen. Daarnaast heb je voor het bewerken van hout geen specialistische gereedschappen nodig. Met een (afkort)zaag, schroefmachine, klauwhamer en meetlint kom je al een heel eind. Dit maakt het een zeer geschikt product om zelf te bouwen.

Alternatieve materialen

Wil je echter een tuinhuis met een exclusievere uitstraling of gemaakt van duurzamere materialen? Dan kun je kiezen uit bijvoorbeeld aluminium of met gemetselde wanden. Deze alternatieve materialen zijn echter wel duurder en je hebt al snel specialistisch gereedschap, kennis of kunde nodig. Het inhuren van één van deze factoren gaat vaak gepaard met extra kosten.

Bouwstijl en uitstraling

Wanneer je zelf een beetje handig bent en in het bezit bent van het juiste gereedschap is het zeer waarschijnlijk dat je kiest voor een tuinhuis met overkapping van hout. Hout heeft van zichzelf al een rustieke uitstraling die naadloos in bijna iedere tuinstijl past. Echter, heeft de vorm en bouwstijl van een houten tuinhuis ook effect op de uitstraling. Wil je juist een landelijke stijl, kun je het beste kiezen voor een kapschuur constructie of een zadeldak. Wil je misschien iets moderner? Denk dan eens aan een plat dak constructie met rechte lijnen en veel symmetrie. Bij Wesa Tuinhout bieden ze houten tuinhuizen met overkapping van hoog kwalitatief douglashout die te verkrijgen zijn met verschillende constructies. Iedere constructie heeft zo zijn eigen uitstraling.

Voorbereiden

Heb je dan eindelijk een keuze gemaakt betreft materiaalsoort en bouwstijl? Dan kun je verder om te bepalen wat de afmetingen gaan zijn. De afmetingen van een bijgebouw zoals een overkapping of tuinhuis zijn bepalend of je een vergunning moet aanvragen. Raadpleeg daarnaast ook altijd de gemeentelijke instantie die hierover gaat, het kan namelijk per regio verschillen wat je kunt en mag.

Ondergrond

Heb je nog geen bestaande bestrating of terras op de plaats waar je een tuinhuis wilt plaatsen? Zorg dan dat je de ondergrond voorziet van een goede fundering middels poeren, gestorte vloer of bestrating zodat de staanders van het houten bouwwerk niet kunnen verzakken. Een goede ondergrond is de basis van een duurzaam tuinhuis. Een zeer bijpassend alternatief voor bestrating is bijvoorbeeld een houten of kunststof vlonder.

 

kapschuur

Plat dak