Inductie kookplaat
Gepubliceerd: 29-09-2022 Laatste update: 03-11-2023

Veel mensen zoeken naar mogelijkheden energie te besparen. Overstappen op een inductie kookplaat is een populaire keus. Maar waarop letten?

Overweeg je een inductie kookplaat te kopen? Vanwege een nieuwe keuken, de hoge gasprijzen of voor een betere veiligheid? Steeds meer mensen kiezen ervoor om naar een inductie kookplaat over te stappen. Niet iedere inductie kookplaat is echter hetzelfde. Je komt meerdere merken inductie kookplaten tegen en er zijn verschillende modellen. Er zijn meerdere factoren waar je op moet letten bij de aanschaf en het inbouwen van een inductie kookplaat. Voorkom verrassingen achteraf: lees hieronder welke factoren dit zijn. 

Afmetingen: past het ?          

Wanneer je reeds een ingebouwd gasfornuis in je aanrecht hebt, kun je deze gemakkelijk verwisselen voor een inductiekookplaat. Wel moet je weten hoe je de kookplaat op moet meten. De meest verkochte afmetingen van een inductie kookplaat zijn 60 cm en 80 cm breed. Let op: de nisbreedte, het gat in het aanrecht, is altijd kleiner dan de glasplaat. De glasplaat zal immers op het aanrecht komen. Bij een inductie kookplaat met afzuiging heb je met grotere formaten te maken dan bij een kookplaat zonder afzuiging.

Geïntegreerde afzuiging

Zoals in de vorige alinea genoemd, bestaan er inductie kookplaten met afzuiging. Waarom zou je kiezen voor een inductie kookplaat met afzuiging? Het grootste voordeel hiervan is dat je geen afzuigkap meer nodig hebt. Dit is met name handig wanneer je de inductie kookplaat op een kookeiland plaatst. Let wel op de zuigkracht en het geluid dat de afzuiging produceert. Bij iedere inductie kookplaat is de aansluiting belangrijk, maar bij een kookplaat met afzuiging moet de afzuiging ook aangesloten kunnen worden.

Aansluiting

Je weet nu meer over de afmetingen en de mogelijkheden. Maar kan iedere inductieplaat zomaar aangesloten worden? De belangrijkste factor bij overstappen naar inductie koken is de elektrische aansluiting. Je hebt in principe altijd een afzonderlijke groep nodig voor de inductie kookplaat. Niet iedere meterkast heeft genoeg groepen/capaciteit. Controleer dit van tevoren. Tot 3680 Watt is doorgaans een normale stekkeraansluiting voldoende, tussen 3680 en 7360 Watt heb je een perilex aansluiting nodig. Inductie kookplaten met meer dan 7360 Watt vermogen hebben een 3-fase groep in de meterkast nodig. Bekijk voor aanschaf of de inductie kookplaat aansluiten mogelijk is.

Zelf doen of laten doen?

Wanneer je bij de vorige alinea niet helemaal begrepen hebt wat alles betekent, dan is het sowieso aan te raden een gecertificeerde elektriciën in te schakelen. Voor je veiligheid laat je het aansluiten altijd aan een professional over. Ten eerste kan een verkeerde aansluiting voor kortsluiting zorgen en kan dit je nieuwe inductie kookplaat direct kapot maken. Je loopt met dit hoge wattage ook risico op verdere schade aan de bedrading in huis. Ga je toch zelf je inductie kookplaat aansluiten? Laat dan altijd eerst een gecertificeerde elektriciën controleren of je het goed gedaan hebt.

Inductie kookplaat kopen                    

Zoals je leest, komt er bij een inductie kookplaat kopen heel wat kijken. Daarbij zijn de kosten niet de belangrijkste reden om voor het één of het ander te kiezen. Jezelf goed informeren is de eerste stap in de beste oplossing vinden. Bekijk voor uitgebreide informatie over inductie kookplaten de website inductiekookplaat.infoDoordat de tijd niet stilgestaan heeft in deze branche, is het altijd raadzaam je opnieuw in te lezen, ook als je nu al op inductie kookt, of in het verleden een inductie kookplaat gekocht hebt. 

Inductie koken en zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen hebt, bepaal dan of je voldoende capaciteit hebt om elektrisch te koken. Laat je nog zonnepanelen aanleggen en stap je nu al over naar inductie koken? Laat dan altijd een extra zonnepaneel leggen voor elektrisch koken. Hou je van uitgebreid koken of kies je voor zo’n zware inductie kookplaat met hoog wattage? Overweeg dan twee extra zonnepanelen. Uiteraard is het, als je zonnepanelen hebt, aan te raden overdag te koken en dit niet s’ avonds te doen als het donker is. Dan heb je immers niets aan de combinatie inductie koken en zonnepanelen!