Lequal
Gepubliceerd: 26-02-2024

Het bouwen van een overkapping of bijvoorbeeld schuurtje in de tuin lijkt op voorhand vaak relatief eenvoudig. Je kiest een geschikte houtsoort, maakt een bouwtekening, kiest de gewenste dakbedekking en gaat vervolgens van start. Al snel kun je tegen verschillende uitdagingen aan lopen. Denk bijvoorbeeld aan boomwortels in de grond, die het storten van de fundering bemoeilijken. Of denk aan een zeer vochtige grond, wat leidt tot een groot risico op houtrot in de constructie. In dit artikel vind je een aantal belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij de realisatie van bouwwerken in de tuin. 


Kies voor het gebruik van professionele machinerie 
 

Gebruik bij het graven van gaten voor de hoekpalen van een constructie in de tuin niet slechts een schep en kruiwagen. Kies bewust voor de toepassing van professionele machinerie om deze klus makkelijker te maken voor jezelf. Een graafmachine huren is een goede eerste stap. Overigens is een graafmachine huren niet alleen interessant bij het realiseren van een bouwwerk in de tuin. Kies hier ook voor wanneer je bijvoorbeeld een nieuw terras aan wilt leggen of voornemens bent een jacuzzi in de tuin te plaatsen. 

Ook een professionele stobbenfrees huren is aan te raden, wanneer er voorheen veel bomen in de tuin stonden. Na het rooien van de bomen blijven de wortels in de grond achter. Met een stobbenfrees is het mogelijk om ook deze wortels te verwijderen. De wortels zelf uitgraven kost vaak ontzettend veel moeite en is lang niet altijd mogelijk zonder professionele machines. 
 

Voorkom direct contact tussen hout en vocht in de grond 
 

Minimaliseer het risico op houtrot in een nieuw gebouwde constructie. Dit doe je door te voorkomen dat hout in direct contact komt met het vocht in de grond. Bij het gebruik van dikke houten palen als hoekpunten voor bijvoorbeeld een overkapping, kun je de onderzijde hiervan insmeren met teer. Ook het gebruik van zogenaamde betonpoeren helpt om houtrot in deze palen te voorkomen. De betonpoeren plaats je in de grond, waarbij de bovenzijde hiervan uitsteekt. De houten hoekpalen worden vervolgens op de top van deze betonpoeren bevestigd. 

Bij een schuurtje of bijvoorbeeld tuinhuis kun je de betonnen fundering van een opstaande betonnen rand voorzien. Op deze manier komt de houten buitenzijde van dit bouwwerk niet in aanraking met het vocht uit de grond. Het insmeren van deze buitenzijde met beits verlengt de levensduur hiervan.