Whitepress
Gepubliceerd: 26-04-2024

Het recyclen van afval in de bouwsector wordt steeds belangrijker. Niet alleen vanwege de duurzaamheid, maar ook vanwege de kostenbesparing en het verminderen van de CO2-uitstoot. Het is daarom essentieel dat bouwbedrijven bewust omgaan met hun afval en streven naar een circulaire economie. In dit artikel geven we vier handige tips om afval in de bouw te recyclen.

Scheid het afval op de bouwplaats

Eén van de belangrijkste stappen om afval in de bouw te recyclen is het scheiden van verschillende materialen op de bouwplaats. Zorg ervoor dat er aparte containers worden geplaatst voor bijvoorbeeld hout, metaal, plastic en puin. Op deze manier kan elk materiaal op de juiste manier worden verwerkt en gerecycled. Een handige manier om dit te organiseren is door een rolcontainer huren voor elk type afval. Op deze manier kunnen werknemers eenvoudig het afval scheiden en wordt recycling gestimuleerd.

Maak gebruik van gerecycled materiaal

Dus, je wilt groener gaan in de bouw? Een slimme stap is om je handen op wat gerecycled materiaal te leggen. Tegenwoordig poppen duurzame leveranciers op zoals paddenstoelen uit de grond, met een aanbod dat varieert van gerecycled beton tot hergebruikt plastic en hout. Niet alleen geef je hiermee moeder natuur een high five door minder nieuwe grondstoffen te verslinden, maar je stimuleert ook nog eens de circulaire economie. En weet je wat helemaal mooi meegenomen is? Het kan ook nog eens flink schelen in de portemonnee. Win-win, toch?

Verminder het gebruik van papier

Eén van de grootste bronnen van afval in de bouwsector is papier. Denk bijvoorbeeld aan bouwtekeningen, offertes en facturen die vaak op papier worden afgedrukt. Door het gebruik van papier te verminderen en over te stappen op digitale documenten kun je veel afval besparen. Daarnaast is digitaal werken efficiënter en bespaart het tijd en geld. Mocht je toch nog papierafval hebben, zorg er dan voor dat dit wordt ingezameld in een papier container. Op deze manier kan het papier op een milieuvriendelijke manier worden gerecycled.

Stimuleer hergebruik en donaties

Een andere manier om afval in de bouw te recyclen is door hergebruik en donaties te stimuleren. Veel materialen die overblijven op de bouwplaats kunnen nog prima worden hergebruikt. Denk bijvoorbeeld aan houten planken, deuren of ramen. Door deze materialen te schenken aan bijvoorbeeld goede doelen, scholen of andere bouwprojecten kunnen ze een tweede leven krijgen. Op deze manier wordt niet alleen afval bespaard, maar draag je ook bij aan een maatschappelijk doel. Daarnaast kun je ook kijken naar hergebruik binnen je eigen projecten. Door materialen te demonteren en opnieuw te gebruiken, kun je kosten besparen en duurzamer bouwen.