Lequal
Gepubliceerd: 09-06-2023 Laatste update: 14-11-2023

Eens in de zoveel tijd ben je eraan toe de tuin even helemaal onder handen te nemen. Dit kan een prijzig en niet-duurzaam klusje zijn als je nadenkt over alle nieuwe materialen die je aanschaft. Heb je er weleens over nagedacht om de tuin duurzaam te verbouwen? Door bijvoorbeeld te recyclen kun je dit eenvoudig zelf doen. Wij helpen je hierbij, dus lees snel verder! 

Houd rekening met de dieren in de tuin

Wanneer je je tuin duurzaam verbouwt, is het belangrijk om na te denken over de dieren in de tuin. Timmer bijvoorbeeld een aantal vogelhuizen in elkaar om zo een tal van prachtige vogels naar je tuin te lokken. Ook bouw zelf met duurzaam hout gemakkelijk een insectenhotel. Naast dat deze leuk staat als decoratie, zullen de bijen in dit hotel afkomen op de vele bloemen in de tuin en ervoor zorgen dat ze zo beter bloeien. Je kunt bijvoorbeeld een magnolia boom kopen. Deze niet al te grote boom heeft prachtige kleurrijke bloemen en geeft de bijen de perfecte gelegenheid om langs te komen. Een win-win voor jou en de natuur. 

Leg een moestuin aan 

Een goede manier om op de lange termijn een duurzame tuin te creëren, is het aanleggen van een moestuin. Ook met groenten en fruit bevorder je de biodiversiteit met de bijen en vlinders die je tuin bezoeken. Daarnaast zorg je voor minder plastic in de omloop wanneer je je groenten en fruit niet uit de supermarkt, maar uit de eigen tuin haalt. Denk aan tomaten, aardbeien of een perenboom. Vaak uitverkocht zijn de kersen, dus een goed idee is een kersenboom kopen om ze zo altijd in huis te hebben. Wanneer je zelf de plek voor jouw moestuin bouwt, is het belangrijk om te werken met duurzaam hout zoals bamboe of hardhout dat lang meegaat.

Recycle oude materialen

In plaats van nieuwe materialen kopen om tuinmeubels te bouwen, kun je ook gebruikmaken van oude meubels. Van een houten tuinbank bijvoorbeeld, pak je gemakkelijk een paar planken die je kunt gebruiken voor een nieuwe barbecue-bijzettafel of een werkbank. Deze kun je natuurlijk ook gebruiken in de moestuin of bij het bouwen van de vogelhuizen en het insectenhotel. Wanneer je de deuren binnenshuis vervangt, kun je ook overwegen om ze te schuren en verven voor een nieuwe tuintafel. Dat scheelt ook weer een rit naar de stort! 

Zo zie je dat er genoeg opties zijn om duurzaam aan de slag te gaan met de verbouwing van je tuin. Welke producten ga jij planten in je zelfgemaakte moestuin?