Lequal
Gepubliceerd: 28-09-2023 Laatste update: 14-11-2023

Ben je een persoon die graag van alles zelf in elkaar zet en dit ook daadwerkelijk doet? Zo heb je bijvoorbeeld een eigen koffietafel gemaakt of hebben jouw handen ervoor gezorgd dat je jouw kleding in een eigen gemaakte kledingkast kunt opbergen.

Sta je nu toevallig op het punt om een eigen bed in elkaar te zetten? Dan is dit artikel geschikt voor jou. Dit artikel geeft namelijk 3 voorbeelden hoe je een eigen bed kunt bouwen. Zodat jij straks uitgerust de dag door komt.

Houten bedframe

Voor het eerste voorbeeld gaan we uit van een bed met een houten bedframe. Hierbij is het belangrijk om eerst de bedombouw te maken, voordat er aan de draagconstructie begonnen kan worden. Bepaal het formaat van het bed en kies met welke materialen je wilt werken. Voor de natuurlijke uitstraling wordt er gekozen voor hout. Stevige houtsoorten die gebruikt kunnen worden zijn eikenhout, esdoorn of kersenhout. 

Nadat het bedframe gemaakt is en de draagconstructie in staat is om het bed te dragen, heb je een matras en beddengoed nodig. Voor beddengoed heb je veel verschillende soorten winkels en merken waar jij terecht kunt. Bekend zijn natuurlijk websites zoals IKEAHuijer.nl en OTTO.

Boxspring

Voor het tweede voorbeeld wordt een eigen boxspring gemaakt. Het maken van een boxspring is een stuk lastiger dan een bed frame. Hierbij heb je de juiste veren nodig, die niet zomaar door consumenten gekocht kunnen worden.

Daarnaast moeten de veren op de perfecte manier in het bed worden gemonteerd. Het maken van een boxspring vereist daarom de nodige klus ervaring. Nadat het bedframe is gemaakt en de veren op de juiste manier in het frame zijn verwerkt, wordt het frame overtrokken met stof. Hierin is zelf een keuze te maken welke stof het mooiste is. 

Een groot nadeel van zelf een boxspring maken is dat de veren na enkele weken al door het stof uitsteken. Hierbij kan het matras beschadigen. Daarom kan je beter een boxspring via een fabrikant zoals Huijer.nl of IKEA kopen dan er zelf één te maken.

Hoogslaper

Hetzelfde concept van het houten bedframe kan ook gebruikt worden voor een hoogslaper. Hierbij is het juist belangrijker om de draagconstructie van sterke materialen te maken. Het laatste wat je wilt is dat het bed naar beneden valt. Ook hier kunnen er stevige materialen gebruikt worden zoals eikenhout, esdoorn of kersenhout. 

Dit zijn drie verschillende bedden die populair zijn om te maken. Echter zijn er nog vele andere soorten die gemaakt kunnen worden. Hierbij is iedereen vrij om zelf een creatie te verzinnen. En als je dan eindelijk in je eigen gemaakte bed ligt, dan heb je die nachtrust zeker verdiend!