24WEB
Gepubliceerd: 01-02-2024

Als je in de bouw of een andere risicovolle branche werkt, is veilig werken een belangrijke vereiste. Daarom is het van belang dat je naast een relevante beroepsopleiding ook een veiligheidsdiploma hebt. Hiermee bewijs je dat je bekend bent met de regels rondom veiligheid en weet hoe je deze toepast tijdens je werkzaamheden.

Het VCA VOL-diploma is speciaal bedoeld voor leidinggevenden en zzp’ers die werkzaam zijn in risicovolle omgevingen. Om je VCA VOL-diploma te halen kun je terecht bij VGMbox.

Wat betekent VCA?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Een VCA-diploma is in de eerste plaats bedoeld om aannemers zekerheid te geven. Met een VCA-diploma kunnen aannemers er immers zeker van zijn dat de mensen die zij inhuren hebben geleerd hoe ze veilig en gezond moeten werken. Dit komt de veiligheid van de werknemer zelf én die van hun collega’s ten goede. Enkele voorbeelden van sectoren waarin het van belang is dat je succesvol een VCA-opleiding hebt afgerond zijn:

 • Bouw
 • Zware industrie
 • Transport
 • Petrochemie
 • Werktuigbouwkunde
 • Elektrotechniek

Een VCA-diploma (VCA Basis of VOL) is noodzakelijk voor uitvoerende en leidinggevende werknemers. Bedrijven kunnen een VCA-certificaat behalen. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het VCA-diploma niet wettelijk verplicht is. Als je in één van de bovenstaande branches wilt werken, wordt er echter wel vaak om gevraagd, omdat een VCA-bedrijfscertificaat dit verlangt. Bij het solliciteren heb je met een  VCA certificatie dan ook een grotere kans om de baan te krijgen!

Verschil tussen VCA Basis en VCA VOL

Er bestaan meerdere VCA-cursussen. Het meest bekend daarvan zijn VCA Basis en VCA VOL. De basiscursus is bedoeld voor iedereen die in een risicovolle omgeving uitvoerend werk verricht.
Geef je leiding? Dan heb je een VCA VOL-diploma nodig. Ook wel VOL VCA genoemd. De afkorting VOL staat voor
Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden.

Een logische gedachte is wellicht dat je eerst de VCA Basisopleiding moet hebben voltooid voordat je aan het VCA VOL-programma mag beginnen. Dit is een misvatting. Je kunt zonder de
VCA Basis cursus te hebben gevolgd en het VCA Basis examen te hebben afgelegd je voor een VCA VOL-cursus inschrijven.

Welke onderwerpen komen aan bod tijdens de VOL VCA- training?

De VCA VOL-opleiding richt zich op alle aspecten die te maken hebben met veilig en gezond werken. Het gaat hierbij in de eerste plaats om het waarborgen van veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan het stimuleren van veilig en gezond werken binnen de organisatie als geheel. Het niveau van de VOL VCA-opleiding komt overeen met dat van MBO 3.

De leerstof van de VCA VOL-cursus is onder te verdelen in de volgende kennisgebieden:

 • Goed voorbereiden van de werkzaamheden
 • Veilig uitvoeren van de werkzaamheden
 • Voorkomende gevaren en het beheersen ervan
 • Wat te doen bij ongevallen, noodsituaties en andere incidenten
 • Stimuleren van veilig en gezond werken binnen de organisatie

VOL VCA-cursus bij VGMbox

VGMbox biedt je de mogelijkheid het VCA VOL-diploma op diverse manieren te halen. Je kunt kiezen voor een VOL VCA-cursus online (e-learning) of in klassikaal verband. Allebei inclusief examen. Heb je al VOL VCA-kennis, dan kun je er ook voor kiezen een los examen af te nemen.

Online VCA VOL-opleiding

Het voordeel van de online cursus is dat je deze kunt volgen op de momenten die jou het best uitkomen. Het lesprogramma ziet er als volgt uit:

 • 12 theoriehoofdstukken, inclusief video’s
 • Oefenvragen per onderwerp en hoofdstuk
 • Proefexamens

De online VCA VOL-cursus is geschikt voor pc, tablet, laptop en smartphone. Vind je het gemakkelijker om de lesstof luisterend tot je te nemen? Schakel dan de voorleesfunctie in. De VCA VOL-opleiding via internet is beschikbaar in drie talen en duurt alles bij elkaar 10 tot 12 uur. Je krijgt drie maanden online toegang om de cursus te doorlopen. Om je diploma te halen koop je de online cursus in combinatie met een examen.

VCA VOL-opleiding klassikaal volgen

Als je het prettiger vindt om in groepsverband les te krijgen, kies je voor de klassikale VCA VOL-cursus. Deze duurt slechts één dag. Aan het eind van de dag doe je direct examen.
Er wordt wel van je verwacht dat je eerst zelfstudie verricht via de online VCA VOL-voorbereidingsmodule (studietijd 3 uur). De klassikale cursus bestaat uit:

 • Dagprogramma van 8:30 tot 16:30 uur
 • Proefexamen
 • Examen VCA VOL van 16:30 tot 17:45 uur

In tegenstelling tot de VCA VOL-cursus die je online kunt volgen, is deze opleiding alleen in het Nederlands beschikbaar. Elke maand organiseert VGMbox op meer dan 30 locaties in Nederland klassikale VCA VOL-cursussen. Examens vinden plaats op meer dan 100 examenlocaties. Indien je al bekend bent met de lesstof, kun je hier overdag of in de avonduren desgewenst direct het examen afleggen.

Groepen van acht personen of meer kunnen bij VGMbox een VOL VCA-training inclusief examen op een eigen locatie aanvragen. Bijvoorbeeld op het bedrijf waar de cursisten werkzaam zijn.

Digitaal VCA VOL-diploma is officieel diploma

Het digitale diploma dat je ontvangt als je slaagt voor het VCA VOL-examen, is een officieel diploma. Jouw diploma wordt opgenomen in het Centrale VCA Diploma Register van de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV). Hierbij zijn 24 brancheorganisaties uit de Nederlandse industrie aangesloten. Het doel van de SSVV is om de veiligheid en gezondheid van alle werknemers in risicovolle omgevingen te waarborgen. De organisatie doet dat onder meer middels het samenstellen van opleidingen en examens en het bijhouden van het VCA Diploma Register. Het VCA VOL-diploma is tien jaar geldig, ongeacht of je het online of klassikaal hebt gehaald.

Inschrijven voor de cursus VCA VOL

Heb je interesse in een klassikale of online VCA VOL-cursus? Dan kun je je daarvoor eenvoudig aanmelden bij VGMbox. De website van VGMbox biedt je ook de mogelijkheid tot een gratis online VCA VOL-proefexamen om te kijken of je direct het examen kunt aanvragen.