Lequal
Gepubliceerd: 19-05-2022 Laatste update: 14-11-2023

Zo werkt inmeten conform de NEN 2580 normering

Een NEN 2580 meting is handig om inzicht te krijgen in de hoeveelheid vierkante meters van een woning of bedrijfspand. Een NEN 2580 meetrapport geeft een accurate omschrijving van een woning of bedrijfspand. Dit is belangrijk wanneer je een pand wilt kopen, huren of verkopen. Er zijn een aantal metingen die gedaan worden bij de NEN 2580. Zo wordt er gekeken naar het gebruiksoppervlak, verhuurbaar vloeroppervlak, bruto vloeroppervlak en het netto vloeroppervlak.

Metingen doen

Voor de NEN 2580 moeten er natuurlijk metingen gedaan worden. Voor deze metingen moet een specialist ingehuurd worden die gekwalificeerd is om de klus uit te voeren. De specialist zal vervolgens op locatie nauwkeurig de metingen doen en vervolgens tekeningen van het gebouw maken met de afmetingen. Wanneer je zelf al een tekening hebt van het gebouw hoeft de specialist niet op locatie te komen om de metingen te doen. Voor een NEN 2580 rapport kun je dan jouw eigen bouwtekeningen naar de specialist opsturen. Met de bouwtekeningen kan de specialist vervolgens een rapport opstellen.

Het meetrapport

Er zijn een aantal gegevens die in een rapport worden weergegeven die handig zijn voor het inzicht krijgen in een gebouw. De belangrijkste gegevens zijn natuurlijk de verschillende oppervlaktes en de inhoud van een gebouw. De metingen worden in alle ruimtes gedaan. Dus ook ruimtes als de parkeerplaats, trappenhuizen en niet statische bouwdelen worden meegerekend. Met deze gegevens kan er vervolgens visueel weergegeven worden wat de verschillende oppervlaktes zijn van een gebouw. Ook wordt er vaak een 3d plattegrond gemaakt van het gebouw zodat alle dimensies worden meegenomen bij het visueel weergeven van een gebouw.

De normen van NEN 2580

Een NEN 2580 meting is belangrijk omdat het moet voldoen aan bepaalde normen om een accurate weergave te geven van een gebouw. Deze norm wordt door heel Nederland gebruikt voor het maken van ruimtelijke data. Er zijn specifieke termen, definities en methoden die gebruikt moeten worden om metingen te doen. Dit zorgt ervoor dat alle metingen die gemaakt worden met de NEN 2580 op dezelfde manier worden gedaan en het voor een koper of huurder niet verwarrend wordt bij het inzien van de gegevens. Met dezelfde meetnormen is het voor de koper of huurder ook makkelijker om woningen of panden met elkaar te vergelijken. Een rapport wordt namelijk op dezelfde manier gemaakt waardoor de verschillen in een oogopslag te zien zijn.