Lequal
Gepubliceerd: 29-06-2022 Laatste update: 14-11-2023

Ga jij binnenkort verbouwen? Dan is dit het ultieme moment om je stopcontacten opnieuw in te plannen. Zo voorkom jij dat je continue met een verlengsnoer aan de gang moet. Maar hoe plan je jouw stopcontacten bij een verbouwing? We vertellen je in deze tekst waar je per woonruimte op moet letten bij het plaatsen van je wandcontactdoos.

De woonkamer

Om te beginnen is het verstandig om na te denken over de indeling. Waar gaat je tv, je bank en je eettafel staan? Dit zijn de punten waar je het meest gebruik maakt van je stopcontacten. Houd er rekening mee om op deze plekken voldoende stopcontacten te plaatsen. Zo voorkom je dat je in de toekomst alsnog een stekkerdoos moet aansluiten.

De keuken

Ook in de keuken is het handig om je stopcontacten goed te plannen. Wat voor apparaten worden er in je keuken geïnstalleerd? Houd hier rekening mee, zodat dit gelijk aangesloten kan worden tijdens de plaatsing van je keuken. Ook boven je aanrecht is het essentieel om een stopcontact te plaatsen. Hoeveel apparaten ga je hier tegelijk gebruiken en welke staan hier vast? Denk aan een koffiezetapparaat en een waterkoker. Deze nemen al een aantal stopcontacten in. Zorg daarom dat je genoeg stopcontacten plaatst.

De Slaapkamer

In je slaapkamer is het natuurlijk het fijnst dat er een stopcontact in de buurt van je bed is. Het liefst ook aan beide zijdes. Tijdens het plannen van je stopcontacten is het daarom ook verstandig om vooraf de breedte van je bed te weten. Houd bij het plaatsen wel rekening met of je later eventueel een groter bed wilt. Staat er een tv in je kamer? Dan is het ook handig om hier rekening mee te houden. Zodat je een extra stopcontact tegenover je bed plaatst.

De badkamer

Let op bij het plaatsen van stopcontacten in vochtige ruimtes. Zorg er voor dat je stopcontacten in dit geval ver genoeg van de bron(nen) die het vocht veroorzaken plaatst. Zoals een badkuip of douchebak.

De stofzuiger

Heb je een bedrade stofzuiger? In dat geval is het handig om in elke ruimte naast de deur een stopcontact te plaatsen. Zo ga je heel je huis met gemak af met je stofzuiger.


Als je gaat verbouwen is het een goed moment om gelijk je stopcontacten te plannen. Houd hier per ruimte rekening wat voor meubilair en waar het komt te staan. Daarnaast is het extra belangrijk om stopcontacten niet in de buurt van waterbronnen te plaatsen. Zorg daarnaast dat je een stopcontact bij elke deur plaatst, zodat je gemakkelijk kan stofzuigen. Zo kan jij je stopcontacten, bijvoorbeeld van Schneider Electric, op de juiste plek plaatsen.