24WEB
Gepubliceerd: 23-11-2023

Bij het bouwen van een eigen huis is het belangrijk om aandacht te besteden aan de isolatie en pur schuim Toolstation kan een uitstekend hulpmiddel zijn om dit doel te bereiken. Purschuim, ook wel bekend als polyurethaanschuim, biedt verschillende voordelen, waaronder thermische isolatie, geluidsisolatie en het afdichten van kieren en naden. In dit artikel delen we enkele handige tips voor het effectief gebruik van purschuim tijdens het bouwproces. 

Kies het juiste type

Niet alle purschuimen zijn hetzelfde en het is van cruciaal belang om het juiste type te kiezen voor specifieke toepassingen. Er zijn twee hoofdsoorten purschuim: open-cellig en gesloten-cellig. Gesloten-cellig purschuim heeft een hogere isolatiewaarde en is beter geschikt voor het afdichten van naden en kieren, terwijl open-cellig schuim flexibeler is en geluid beter absorbeert. Zorg ervoor dat je het type purschuim kiest dat past bij de specifieke eisen van jouw bouwproject.

Gebruik een kitpistool

Purschuim wordt meestal geleverd in spuitbussen die zijn uitgerust met een kitpistool. Het gebruik van een kitpistool maakt het aanbrengen van het schuim nauwkeuriger en efficiënter. Zorg ervoor dat je het pistool op de juiste manier instelt volgens de instructies van de fabrikant.

Bereid het oppervlak voor

Voordat je purschuim aanbrengt is het essentieel om het oppervlak goed voor te bereiden. Reinig het gebied grondig en zorg ervoor dat er geen stof, vuil of vocht aanwezig is. Een schoon oppervlak zorgt voor een betere hechting en optimale prestaties van het purschuim.

Gebruik niet te veel

Hoewel purschuim uitstekende isolerende eigenschappen heeft is het belangrijk om het niet overmatig te gebruiken. Te veel schuim kan leiden tot vervorming van constructies en problemen veroorzaken. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor de juiste hoeveelheid purschuim per oppervlakte-eenheid.

Controleer op kwaliteitsnormen

Controleer altijd of het purschuim voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen en bouwvoorschriften. Kies producten die zijn getest en gecertificeerd voor de beoogde toepassingen om de duurzaamheid en effectiviteit te waarborgen.

Vul grote holtes in lagen

Bij het vullen van grote holtes is het beter om het purschuim in lagen aan te brengen. Laat elke laag uitharden voordat je een volgende laag aanbrengt. Hierdoor wordt de kans op onvolledige uitharding verminderd en ontstaat er een stevigere isolatielaag.

Snijd excessief schuim zorgvuldig bij

Nadat het purschuim is uitgehard kun je overtollig schuim verwijderen door het voorzichtig bij te snijden met een mes. Zorg ervoor dat je dit zorgvuldig doet om schade aan aangrenzende structuren te voorkomen.

Bescherm jezelf

Bij het werken met purschuim is het dragen van beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, belangrijk. Daarnaast is het aan te raden om in een goed geventileerde ruimte te werken, omdat sommige purschuimen schadelijke dampen kunnen afgeven tijdens het uithardingsproces.

Door deze tips te volgen kun je purschuim effectief inzetten bij het bouwen van je eigen huis, waarbij je profiteert van verbeterde isolatie en energie-efficiëntie. Vergeet niet om de specifieke instructies van de fabrikant te raadplegen en, indien nodig, professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat het gebruik van purschuim in overeenstemming is met de bouwvoorschriften en veiligheidsnormen.