Whitepress
Gepubliceerd: 13-12-2023

Als bouwprofessional ben je ongetwijfeld bekend met het veelvuldige gebruik van ladders op de bouwplaats. Het lijkt misschien een eenvoudig hulpmiddel, maar het veilig gebruik ervan is van het grootste belang. In dit artikel delen we praktische tips die je kunnen helpen om veilig en efficiënt gebruik te maken van ladders in de bouw.

Selecteer de juiste ladder voor de taak

Bij het kiezen van een ladder is het essentieel om rekening te houden met de specifieke taak. Zorg ervoor dat de ladder hoog genoeg is en het juiste draagvermogen heeft. Controleer ook of de ladder geschikt is voor het soort werk dat je gaat uitvoeren.

Inspecteer de ladder regelmatig

Net zoals bij ander gereedschap is het belangrijk om je ladder regelmatig te inspecteren op mogelijke gebreken. Controleer de sporten, scharnieren en vergrendelingsmechanismen op slijtage of beschadiging. Gebruik de ladder niet als je zelfs maar de kleinste twijfel hebt over de veiligheid ervan.

Plaats de ladder op een stabiele ondergrond

Eén van de meest voorkomende oorzaken van ladderongevallen is een onstabiele ondergrond. Zorg ervoor dat de ladder op een vlakke, stevige ondergrond staat en gebruik indien nodig antislipvoeten. Vermijd het plaatsen van ladders op gladde of oneffen oppervlakken.

Houd rekening met de juiste opstelhoek

Plaats de ladder altijd onder de juiste hoek. Een algemene regel is een hoek van ongeveer 75 graden. Dit zorgt voor optimale stabiliteit en voorkomt dat de ladder naar voren of achteren kantelt tijdens gebruik.

Gebruik de driepuntregel bij het beklimmen

Bij het beklimmen van de ladder is het belangrijk om de driepuntregel te volgen. Houd altijd twee handen en een voet, of twee voeten en een hand, op de ladder. Dit vermindert het risico op vallen aanzienlijk en verbetert de stabiliteit.

Draag geschikte werkkleding en veiligheidsschoenen

Zorg ervoor dat je geschikte werkkleding draagt, inclusief een helm en veiligheidsschoenen. Dit beschermt je niet alleen tegen vallende voorwerpen, maar vermindert ook het risico op letsel in het geval van een ongeval.

Vermijd overbelasting van de ladder

Elke ladder heeft een maximaal draagvermogen. Overschrijd dit nooit, zelfs niet als het slechts voor een kort moment lijkt te zijn. Overbelasting kan leiden tot structurele schade en verhoogt het risico op ongevallen.

Gebruik een goedgekeurde en gecertificeerde ladder

Om veilig te kunnen werken op hoogte is het gebruik maken van een goedgekeurde en gecertificeerde ladder essentieel. Controleer daarom of de ladder voldoet aan de EN131 normen. Dit is de Europese norm voor ladders en trappen. Wil je zeker zijn van een goedgekeurde ladder? Kies dan voor één van de ladders van ALDORR. Al hun ladders zijn gekeurd en zijn gemaakt van de beste materialen.

Gebruik de ladder niet als werkplatform

Ladders zijn ontworpen om op te klimmen, niet om op te staan. Gebruik geen ladders als werkplatform en investeer indien nodig in geschikte steigers of andere veilige werkplatforms.

Conclusie

Veiligheid op de bouwplaats begint met bewustwording en verantwoord gebruik van gereedschappen zoals ladders. Door deze praktische tips in acht te nemen, kun je de risico's minimaliseren en een veiligere werkomgeving creëren. Onthoud altijd dat een goed geïnformeerde en bewuste professional minder kans heeft op ongevallen. Veilig werken loont altijd!