Lequal
Gepubliceerd: 12-12-2023

Overweeg je de aanschaf van een nieuwe badkamer? Bij het renoveren van deze ruimte komt veel kijken. In het bijzonder wanneer je de indeling hiervan aanpast. De vloer en wanden zullen opengehaald moeten worden om de bestaande leidingen te kunnen verlengen of verleggen. Een deel van de werkzaamheden bij het renoveren van de badkamer kun je zelf uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van het bestaande sanitair en het slopen van een tegelwand. Het monteren van het nieuwe sanitair kun je het beste overlaten aan een specialist. Zo minimaliseer je het risico op lekkages in de ruimte. 

Tip: bij het ontwerpen van een nieuwe badkamer kan het slim zijn om online naar badkamer inspiratie te zoeken. Dit geeft je een goed beeld van de mogelijkheden die je hebt en de trends die onderscheiden worden. 


Zelf oud sanitair verwijderen in de badkamer 

Bij het verwijderen van oud sanitair is het belangrijk om te starten met het afsluiten van de hoofdkraan in huis. Zorg er daarnaast voor dat de leidingen en bijvoorbeeld toiletpot geleegd zijn, door de kranen enige tijd open te laten staan en de wc een laatste keer door te trekken. Houd bij de uitvoering van deze klus altijd een aantal oude handdoeken bij de hand. Maak in het geval van een oud toilet eerst de verbindpijp met de spoelbak los. Vervolgens kun je de schroeven onderaan het toilet demonteren. Probeer het toilet niet te breken; dit is duurzamer en maakt de uitvoering van de klus makkelijker. Mogelijk kun je de toiletpot elders te koop aanbieden of weggeven. 

In het geval van een douchebak kan het helpen om een speciale siliconenkitverwijderaar te gebruiken. Oude kitranden kunnen met een dergelijk hulpmiddel snel worden losgehaald. 


Oud tegelwerk van wanden en vloeren verwijderen 

Niet alleen het sanitair kun je bij een renovatie van de badkamer zelf verwijderen. Denk ook aan het tegelwerk op een wand of vloer. Gebruik hier een klopboormachine en een tegelbeitel voor. Probeer eerst een voeg te verwijderen met een losse beitel en hamer. Zo heb je een goed startpunt. Zet de beitel en klopboormachine zo horizontaal mogelijk tegen de wand om te voorkomen dat je het beton achter het tegelwerk aantast. Houd er rekening mee dat er mogelijk leidingen door deze wanden lopen. Je wilt schade aan de leidingen voorkomen bij het gebruik van de klopboormachine. Gebruik een leidingzoeker om deze leidingen nog voor aanvang van de klus te vinden.