Whitepress
Gepubliceerd: 25-04-2024

Messing, ook wel geelkoper genoemd, is een legering van koper en zink. Messing wordt veel gebruikt omdat het een hard materiaal is, maar toch goed te bewerken is. Dit komt doordat koper een zachte metaalsoort is en door het toevoegen van zink wordt het harder en vormt het messing.

Voordelen van messing

Het grootste voordeel van messing is dat het makkelijk te bewerken is, hierdoor wordt het veel gekozen voor afwerking van verschillende producten. Ook de prijs van messing is interessant. Messing is namelijk een stuk goedkoper dan koper en het is ook nog eens bacteriewerend. Verder is messing bestand tegen corrosie, waardoor het aantrekkelijk is voor toepassingen waar water bij komt kijken.

Messing met andere elementen

Messing is een legering die hoofdzakelijk uit koper en zink bestaat, maar vaak verrijkt wordt met andere elementen om gewenste eigenschappen te verbeteren. Zo kan aluminium aan messing worden toegevoegd om de corrosiebestendigheid en sterkte te verhogen. Andere mogelijke toevoegingen zijn lood voor verbeterde verspaanbaarheid, ijzer voor verhoogde sterkte en nikkel voor betere corrosiebestendigheid en een zilverachtige glans.

Toepassingen van messing

Messing wordt gebruikt voor veel verschillende toepassingen, hieronder volgen enkele voorbeelden:

  • Deurbeslag: Vanwege het hoge kopergehalte heeft messing bacterie-werende eigenschappen, wat het een uitstekende keuze maakt voor deurbeslag in openbare gebouwen en hotels.
  • Scheepsartikelen: Messing kan verrijkt worden met andere non-ferrometalen, zoals aluminium, om de sterkte en corrosiebestendigheid te verhogen. Het toevoegen van aluminium helpt een beschermende laag te vormen die zuurstof afweert, wat vooral nuttig is in mariene omgevingen. Dit maakt messing met aluminium een populair materiaal in de scheepsbouw.
  • Vonkvrij gereedschap: Voor omgevingen waar vonken een risico vormen, zoals in olie- en gasindustrieën, wordt vonkvrij gereedschap vaak gemaakt van niet-magnetische legeringen zoals messing.
  • Sloten: Messing is zeer bestendig tegen corrosie en biedt goede mechanische eigenschappen, waardoor het veel gebruikt wordt voor sloten.
  • Munitie: Kogelhulzen worden vaak van messing gemaakt vanwege de uitstekende bewerkbaarheid en duurzaamheid.
  • Industriële toepassingen: Messing wordt veel gebruikt in de industrie, bijvoorbeeld voor koppelingen voor water- en gasleidingen of als koppelstukken in de installatietechniek.

Messing gietstukken

Zoekt u een betrouwbare leverancier voor het vervaardigen van uw messing onderdelen? Fenix Industries is expert in het gieten van diverse legeringen, inclusief messing. Ongeacht de complexiteit van uw project, staan onze specialisten klaar om samen met u te werken aan op maat gemaakte oplossingen. Fenix Industries produceert gietstukken die breed ingezet worden in diverse industrieën. Enkele van de belangrijkste sectoren waarin wij actief zijn omvatten de pomp- en afsluitindustrie, offshore en scheepsbouw, machinebouw en de medische industrie. Elk project wordt met de hoogste precisie en zorg uitgevoerd om aan uw specifieke eisen te voldoen.