24WEB
Gepubliceerd: 15-02-2024 Laatste update: 20-02-2024

In veel tuinen zie je tegenwoordig een terrasoverkapping. Overkappingen zijn er in vele soorten en maten. Denk hierbij niet alleen aan vorm en omvang, maar ook aan de gebruikte materialen. Waarschijnlijk vraag je je niet direct af wat voor soort dakbedekking op de houten overkapping geplaatst is. Toch is de dakbedekking een wezenlijk onderdeel van de overkapping. In d

e praktijk kiezen steeds meer mensen voor een groendak. Daarom staat de overkapping met sedumdak op deze pagina centraal.

Een overkapping in je tuin

Een houten overkapping zorgt dat je woning meer waard wordt. Hieronder lees je nog veel meer over dit bouwwerk.

Verschillende soorten houten overkappingen

In de praktijk zijn er verschillende soorten overkappingen, die vaak van hout gemaakt worden. Denk hierbij aan:

 • Douglas overkapping – plat dak. Vermoedelijk is dit de populairste overkapping. Enerzijds komt dit door de kenmerken van douglas hout: het is recht, sterk en stabiel. Anderzijds komt dit door het grote aantal mogelijk
 • heden die je krijgt met dit type overkapping.
 • Terrasoverkapping met schuur. Het gelijktijdig plaatsen van een schuur is ook een mogelijkheid die vaak gekozen wordt. Zo creëer je niet alleen een fijne plek om te zitten, maar tegelijkertijd ook een geschikte opbergplek. Wil je bepaalde zaken opbergen in de 
Image
24WEB
 • nabijheid van je overkapping? Dan is de overkapping met schuur misschien wel de beste optie voor jou.
 • Douglas overkapping – puntdak. Douglas overkappingen hebben vaak een plat dak. Een puntdak is echter net zo goed mogelijk. Niet alleen heeft een puntdak vaak een luxere uitstraling, het zorgt ook voor een betere afvoer van hemelwater.

De belangrijkste voordelen

Nu je meer weet over de verschillende soorten overkappingen is het tijd om nader aandacht te besteden aan de redenen waarom mensen kiezen voor een overkapping:

 • Schaduw. Op een hete zomerdag lekker overdag in de tuin zitten? Dan wil je schaduw en verkoeling. Schaduw is precies wat je krijgt als je een overkapping laat plaatsen. Daarbij hoef je niet meer te hannesen met een te kleine parasol, maar je kan direct comfortabel plaatsnemen met al je vrienden of je gehele familie onder de overkapping.
 • Genieten van je tuin. Je zit dan wel in de schaduw, maar dit betekent niet dat jouw zicht op je tuin belemmerd wordt. Door de afwezigheid van wanden aan een of meerdere zijden kan je heerlijk van jouw tuin genieten.
 • Geen last van wind en regen. Eet je in de tuin of drink je nog een borrel? Dan heb je geen last meer van wind en regen. Je zit fijn en goed beschut tegen de elementen. Dit geldt overigens niet alleen voor jou: ook je tuinmeubelen staan altijd droog.
 • Past in ieder tuinontwerp. Overkappingen zijn niet alleen verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, ze zijn bovendien makkelijk om te bewerken. Zo heb je altijd een overkapping in een stijl die past bij jou en je tuin.

Het sedumdak

Steeds vaker wordt de overkapping voorzien van een groendak. Een groendak is een dak met beplanting. Vaak wordt als beplanting gekozen voor sedum. Maar wat is sedum eigenlijk? En wat zijn hiervan de belangrijkste voordelen? Dat lees je hieronder.

Wat is sedum

Sedum is een vetkruid dat voorkomt in honderden soorten en duizenden varianten. Vanwege zijn eigenschappen is het uitermate geschikt om als beplanting op een dak te gebruiken. Sedum is sterk, licht van gewicht en kan veel water opnemen. Hierdoor kan het plantje zowel overleven in natte en koude winters als in hete zomers.

Sedum kan op verschillende manieren op je overkapping geplaatst worden. Zo zijn er kant-en-klare sedumpakketten, zoals de sedumcassette. Deze cassettes klik je gemakkelijk aan elkaar bij het plaatsen op je dak. Je kan echter ook kiezen voor sedum op een rol. Dit ziet er qua uiterlijk uit als graszoden, maar de beplanting is in dit geval zoals gezegd sedum. Welk type het meest geschikt is hangt onder meer af van het draagvermogen van jouw dak of overkapping.

De belangrijkste voordelen

Overweeg jij ook groene dakbedekking? Dan wil je natuurlijk weten wat de belangrijkste voordelen van groene dakbedekking zijn:

 • Isolatie. Sedum heeft een uitstekende isolerende werking. Sedum zorgt dat de temperatuur onder jouw overkapping tot wel 4 graden lager is.
 • Berging van hemelwater. Sedum neemt veel water op. Hierdoor verklein je de kans op wateroverlast in je tuin.
 • Biodiversiteit. Groene daken slaan geen CO2 op maar verhogen ook de biodiversiteit in jouw tuin. Goed voor het milieu dus!
 • Mogelijkheid tot subsidie. Ook niet geheel onbelangrijk: als je groene dakbedekking laat aanleggen dan zijn er diverse subsidiemogelijkheden. Deze subsidies bedragen vaak enkele tientallen euro’s per vierkante meter, waardoor een groot deel van de kosten niet voor jou zijn.

Tot slot

Heb jij na het lezen van bovenstaande interesse gekregen in een overkapping of kapschuur met sedumcassettes? Neem dan vooral contact met ons op!