24WEB
Gepubliceerd: 22-09-2023 Laatste update: 14-11-2023

Het klimaat in Nederland verandert, dat kunnen we inmiddels niet meer ontkennen. De temperatuur stijgt, de zeespiegel ook. Er wordt nagedacht over de toekomst, als we niets doen dan loopt een groot deel van Nederland op enig moment onder water. Vandaag de dag worden we al geconfronteerd met hogere temperaturen. De winters zijn minder streng, soms is er nauwelijks nachtvorst. De zomers zijn heet en droog. Maar we worden ook geconfronteerd met hevige neerslag met risico op overstroming en met zware stormen, ook in de zomer. Allemaal zaken waar rekening mee moet worden gehouden, zowel bij de bouw als bij de renovatie van woningen. Ook huiseigenaren en huurders die hun wooncomfort willen verbeteren, denken na over de beste opties.

Klimaatbeheersing in huis

Als de buitentemperatuur oploopt tot waarden boven de 30 graden dan wordt het in huis ook snel warmer. Een paar dagen kun je de warmte soms nog wel buiten houden. Maar uiteindelijk verlies je de strijd. Wil je het binnen toch aangenaam houden dan kun je airco in huis laten installeren. Dit kan zowel in een ruime eengezinswoning als in een appartement. Bij een appartement moet je vaak wel toestemming hebben van de Vereniging van Eigenaren. Airco laten aanbrengen in een huurwoning mag meestal alleen na toestemming van de verhuurder.

Comfortabel slapen

Omdat een slaapkamer meestal op een hoger gelegen verdieping ligt, is het daar vaak warmer dan in je woonkamer. Met airco in de slaapkamer kun je ervoor zorgen dat je ook tijdens zwoele zomerse plaknachten toch nog lekker kunt slapen. Je kunt voor de slaapkamer ook prima gebruik maken van een mobiele airco. Die kun je eventueel opruimen als hij na de zomer niet meer nodig is. De slaapkamer verwarmen is meestal onnodig. Je slaapt het beste als het in de slaapkamer zo’n 15 graden is. Tenzij je in een zeer slecht geïsoleerd huis woont wordt het meestal niet heel veel kouder, ook niet in de winter. Desondanks kun je ook een mobiele airco in de slaapkamer gebruiken om de ruimte te verwarmen.

Steeds meer gebouwen met airconditioning

Wereldwijd neemt het aantal gebouwen met airconditioning nog altijd enorm toe. Het gaat daarbij zowel om woningen als om kantoren en andere gebouwen. De opwarming van de aarde speelt daarbij een rol. Maar ook de toenemende welvaart draagt eraan bij. Meer mensen, ook in landen in Afrika en Azië, kunnen zich airconditioning veroorloven. Daardoor is hun aantal fors toegenomen. Deskundigen verwachten dat de toename de komende jaren nog veel harder zal gaan. Mensen willen immers comfort in hun huis, ook als het buiten extreem warm of juist erg koud is. Feit is wel dat niet iedereen tegen airco kan. Vooral mensen die contactlenzen dragen kunnen last krijgen van droge ogen wat irritatie geeft. Het is dus belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden als de airco in een gebouw wordt ingeschakeld of als er 24/7 klimaatbeheersing wordt toegepast.